2014. június 6., péntek

paleo-dumcsi

190 megjegyzés:

  1. Gábor!

    Köszi, hogy új oldalt nyitottál. Ha itt vagy (még), az előző dumcsi 188. hsz-ában kérdeztem a Na-szulfátról és hipersensitiv CRP-ről, ha tudnál válaszolni, örülnék, hátha másnak is hasznos lenne.
    Köszi :)
    cicó

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Jujuj, veszélyben a vesénk, a májunk


    A Magyar Diabetes Társaság Vezetőségének állásfoglalása a paleo-ketogen diétával kapcsolatban


    http://diabet.hu/hirek.aspx?nid=37442#37442

    A Magyar Diabetes Társaság Vezetősége – támaszkodva a közelmúltban kiadott és elfogadott „Szakmai Irányelv"-hez – leszögezi, hogy az említett diéta - inzulinkezeléssel, vagy anélkül – az inzulinhiányos anyagcsere állapotot akár azonnal is súlyosan ronthatja, hosszú távon pedig nemcsak szervi (vese-, máj-)károsodásokat, de hirtelen fellépő életveszélyes helyzeteket is eredményezhet.

    VálaszTörlés
  4. Ez nem a teljes cikk.Ők a paleo-ketogèn diètáról beszèlnek ės burkoltan Toth csabáról

    VálaszTörlés
  5. 197 Köbüki
    Én sem tudom teljesen követni de néha átnézem.
    - Ami érdekes, hogy a beteg problémája szinte ugyan az mint nálunk. Többet tudnak akár mint a legjobb endokrinológus sajnos amit a normál orvos döbbenten tapasztal és támadásnak érzi. Ha gyógyulni akarnak akkor ugyan úgy saját zsebből kell a laborokat és utána a gyógyszert megvenni mert USA ban sem a normál egészségügy része ez. Erre nagyon sok rászorulónak nincs pénze. Ott is a TSH-t nézik ami semmit sem jelent ((::
    - Ragozzák a sem glutén, sem tejtermék sem szója + vitaminok irányt és rengetegen számolnak be a hozzászólásban hogy már ettől sokkal jobban vannak (ez két éve nálam is minőségi ugrás volt)
    - Igen a bélkérdés is téma ahogy ezt korábban itt is beszéltük. Az áteresztő bél szindróma megszüntetése fontos.
    - ami újdonság volt, hogy a máj jó működésével is összefüggésbe hozzák a Pm -et. nem jegyeztem meg az előadó nevét, de az ő véleménye szerint ott kezdődhetnek a gondok.

    VálaszTörlés
  6. 4, Névtelen

    Ja, akkor félreértettem. Azt hittem a paleóról és a ketogénről. De érdekes, hogy Vida Lívia doktornő, meg pont valami vesebetegség miatt él ketogén diétán. Persze nem olyanon amit Tóth Csaba ajánl.

    VálaszTörlés
  7. Ostorozzák szerintem ők (mármint a hivatalos orvostudomány) a sima paleót is, efelől ne legyen kétségetek. Lívia elsősorban a zsírra helyezi a hangsúlyt, a veséje miatt direkt alacsonyra veszi a fehérjefogyasztását, úgy tudom.
    Liv dr-nőről jut eszembe, mert ő írt egyszer a fiziológiás inzulinrezisztenciáról. Szerintetek elképzelhető, hogy paleo mellett 6 fölé megy az ember éhomi vércukor szintje? Mert velem ez történt. És ez nem terheléses vc szint volt, csak sima. Ez vajon mitől lehet?

    VálaszTörlés
  8. 1 cicó

    A Na-szulfát-ot azért tesztelték, mert vannak szulfátot hatástalanító bélbaktériumok, akik szintén a hidrogént kötik meg, ezáltal versenyeznek a hidrogénért a metántermelő kis dögökkel. Itt tehát nem hashajtónyi mennyiséget vettek be, nem ez volt a cél. De ez nem jön azért be mindenkinél, ezek a szulfátevő bacik azt hiszem termelnek nem kívánatos anyagokat is, amik nem feltétlen jók.
    A hs-CRP tudtommal a CRP-t nézi, csak sokkal precízebb módszerrel, vagyis ugyanazt mutatja.

    VálaszTörlés
  9. 8. szengab:

    Köszönöm, Gábor. Kezdem érteni.
    Akkor tehát nem javaslod a Na-szulfátot sem kis sem pedig hashajtónyi mennyiségben?
    Mert nem lehet tudni, kire milyen hatással van, vagyis ki metántermelő, ki meg nem, ugye jól értem?

    Köszi a választ a CRP-re, ez jó hír.

    VálaszTörlés
  10. 9. Macskacicó.
    Azt nem mondanám, hogy nem ajánlom, csak vannak fenntartásaim ezzel kapcsolatban. A krónikus székrekedést végülis jó megszüntetni, s végsősoron a szulfát-átalakító baciket is meg lehet próbálni megtámogatni. Minden jó, ami a metánbaciknak rossz.

    VálaszTörlés
  11. Paleország fesztivál videók (van fent még több is, csak a két legjobb):

    http://www.youtube.com/watch?v=k9xB-BzJHfg
    http://www.youtube.com/watch?v=hDfCsCdmHcc&feature=youtu.be

    VálaszTörlés
  12. 10. szengab:

    Igen, értem, nagyon köszi! Már megvettem a Na-szulfátot, sőt, el is kezdtem, kis mennyiségben.
    Sokat segítettél, remélem, jó lesz.
    Nagyon örülök, hogy a Fesztivál videói fent vannak a youtube-on. Köszi mindenkinek.

    VálaszTörlés
  13. 7. MW:

    Nem lehet, hogy csak ideges voltál aznap reggel, vagy későn este ettél valami szénhidrátosat?
    Esetleg kéne még egy vérvétel, hátha már nem is magas, csak egyszeri alkalom lehetett. Az nem gond.

    Vagy kérdezd meg Livit. Hogy pl. neki mekkora volt.
    Érdekes, nekem meg - a jóval több ch bevitel ellenére - inkább lefelé megy. Azelőtt 5,1 fölött volt, most meg 4,2 meg ilyesmi. Fura.

    VálaszTörlés
  14. Szia Cicó! Köszi, hogy válaszoltál a kérdésemre.
    Előző nap este nem ettem szénhidrátosat (bár napközben ettem szerintem cseresznyét a fáról), amúgy meg én vagyok a megtestesült nyugalom :-)
    De most visszanéztem a korábbi laborleleteimet, és mindig ilyen 5.2 körül volt, de azért 6 fölött még soha. Ez fura, mert 150 fölött szerintem nincs a napi CH-bevitelem. Most úgyis megyek magánlaborba, és fogok csináltatni hemoglobin A1c vizsgálatot is, ami az általános plazma glükózról ad képet.

    VálaszTörlés
  15. 14. MW:
    Szia!
    De jó, hogy mindig ilyen nyugodt tudsz lenni :-)
    150 gr/nap az tényleg nem sok. Akkor passz, de a vizsgálat, amit majd csináltatsz, biztos kideríti, mi lehet az oka, jó, hogy rászántad magad.
    Kíváncsi vagyok, mit mondanak, ha publikus, majd írd meg, hátha tanulunk belőle. :)

    VálaszTörlés
  16. 15. Macskacicó
    Persze, megírom majd, a pajzsmirigy-tapasztalataimmal együtt. Erről annyit elmondhatok, hogy elmentem megvizsgáltatni, mert mostanra már vannak alulműködési tüneteim. Az eredmény: a TSH a duplájára emelkedett (pedig már az is magas volt). Most következnek további laborvizsgálatok, mert a TB-keret sajnos csak a TSH-t fedezi, de ez kevés, pl még tudni akarom, autoimmun eredetű-e vagy sem. Ez meg a pm doki majd biztosan tanulságos lesz. Egyet tudok: a paleo önmagában nem oldja meg a pm problémát, de persze ezt eddig sem állítottuk.

    VálaszTörlés
  17. 16. MW:

    Jó, köszi. Azért ez olyan igazságtalanság. Vannak emberek (ismerek nem egyet), akiknek masszív nyugati tápon is jó a pm működésük, TSH értékük, vércukor nem magas, stb.
    Neked meg,aki becsületesen paleózol évek óta, erre inkább fölfelé megy mindkettő :(
    Tudod, ugye, hogy 5 fölött már a vércukor sem jó, hiába, hogy még a határon belül van....
    Remélem, rendeződik hamar.

    De azért annyi megjegyzés, hogy:
    - paleó nélkül még rosszabb is lehetne
    - nyugati tápon élőknek attól még van/lehet más bajuk, ha épp a vérkép jó is :S

    VálaszTörlés
  18. Cicó, a pajzsmirigy nekem már paleo előtt elkezdődött, legalábbis a korábbi TSH eredmények ezt mutatják. Én nem tekintek úgy az életmódra, mint amiért valami "jutalom" jár. Igen, vannak egészségtelenül élők, akiknek látszólag semmi bajuk, hát ez van... A tanulság csak annyi, hogy eleinte sokan reménykedtünk, hogy a paleo ilyenekre is jó, mint a pm betegség, de hát, be kell látni, hogy a hormonpótlást nem lehet a végtelenségig halogatni.
    A magas éhomi vércukrot viszont egyszerűen nem értem. (persze majd még érdemes lesz megméretni vagy egy vc mérőt beszerezni, mert egy mérés nem jelent semmit). Hogy a koleszterin magas, az nem zavar, amíg a triglicerid szint alacsony. Húgysav is a felső határ felé közelít, de állítólag a term népeknél is így van. Amíg ettől nincsenek tünetek...:)

    VálaszTörlés
  19. Szia MW,
    Ez a vc téma engem is nagyon foglalkoztat. Ugyanis az én vércukrom is szanaszét van. Már kb két éve 5 fölött van, holott korábban 4,2 körül volt mindig. Sokáig nem izgatott különösebben, mert úgy gondoltam, ez fiziológiás folyamat a low carb miatt. Évek óta, legalább 5 éve, 50-150 g közt van a ch fogyasztásom, de leginkább 50-80 között. Most babát várok ugye, ami eleve okoz némi inzulinrezisztenciát, volt terhességi cukorbetegségem is, de ilyen súlyos még soha nem volt a helyzet. Elkezdtem mérni az étkezés utáni cukrom, és a maximum, amit tolerálok egy evésre, az 20 g. Viszlát nyári gyümölcsevés. Ezt a 20-at is csak azóta, hogy csinálok egy klasszikus IR diétához hasonló étrendet. Az elején 10-től is felment 7 körülire, és mértem 6-os éhomi cukrot is.
    Most csökkentettem a zsírt, csak lassú szénhidrátot viszek be, minden nap következetesen 120 grammot 6 részre osztva. Egyre jobbak az értékeim, sokszor már lemegy a cukrom reggel 4,7-8ra is.
    Rengeteget agyalok, hogy mi lehet az oka ennek, meg hogy egyre több paleóstól hallom, hogy 6 körüli az éhomi cukra. Ez azért nincs rendjén.

    VálaszTörlés
  20. A csak lassú ch nem igaz teljesen, a reggelire és az ebédre vonatkozik, gyümölcsöt is eszem, ami elvileg gyors, de az eper pl kifejezetten lassúnak számít nekem, gondolom, mert főleg fruktóz.

    VálaszTörlés
  21. Ja és bár baromira nem paleó, átmentileg eszem zabot és hajdinát, mert ezektől megy fel legkevésbé a cukrom. Szülés után csinálok majd egy hosszabb komolyabban dokumentált önkísérletet, és annak fényében döntök a továbbiakról. Azért vettem vissza ezeket, mert csak zöldségből nagyon nehezen tudok 120 g cht bevinni, de úgy látom, szükség van ennyi chra ahhoz, hogy javuljon kicsit az inzulinérzékenységem. Eleinte a ketogénnel kacérkodtam, de arra jutottam, hogy babásan ez nem jó megoldás.
    A magas GIjű keményítőket viszont egyáltalán nem bírom, sem a tápiókát, sem a gesztenyét, sem a rizst.

    VálaszTörlés
  22. Szakesz
    Nagyon "érdekes", amiket írsz. Én is fiziológiás inzulinrezisztenciára gondotlam először, ami low carb étrendben tipikus, de én úgy tudom, csak akkor, ha az ember komolyabb glukóz löketet kap, amihez nincs hozzászokva (pl Liv doktornő "kísérlete" a terheléses cukorvizsgálattal). De normál éhomi vércukorszintnek paleo mellett "papíron" nem szabadna magasnak lennie.
    A másik, ami eszembe jutott, hogy a cukorbetegség népbetegségnek számít, mert a finomított CH-kat túladagolja az átlagember. De vajon van-e bármilyen előnye annak, aki mértékletesen, de nem teljes CH megszorításon él? Ismert jelenség, hogy a természeti népeket, akiket nyugati táplálkozásnak tesznek ki, ez az étrend azonnal a padlóra küldi, szemben a civilizált emberrel, aki "csak" lassan betegíti meg magát. Nyilván ennek is köze van a hozzá nem szokáshoz, a fiziológiás inzulin rezisztenciához. Tehát ha valaki - nem cukorbetegség miatt, hanem egészségmegőrzés céljából - alaposan megvágja a ch fogyasztását, vajon ez azt jelenti-e, hogy egy életre így kell maradnia, attól kezdve nem lehet kilengés, mert "elszokik" tőle, és már kicsi is komoly gondot okozhat. Előnyösebb-e vajon moderáltan CH-t fogyasztani (szemben pl a ketogén diétával) a fentiek elkerülésére. (Én mondjuk moderáltan fogyasztok CH-t, nem ketózom, és mégis...).
    (Szerintem az epernek nem olyan magas a fruktóztartalma, inkább az alsóbb kategóriában van a gyümölcsök között, persze ettől még a glukóz tartalma is lehet alacsony, sőt, biztosan az is, mert a ketogénen levők is inkább azt fogyasztják. Ezt onnan tudom, hogy epertől semmi bajom nincs, ami nem mondható el a magas fruktóztartalmú gyümikről nálam...). Mindenesetre vigyázz magadra és a babára!

    VálaszTörlés
  23. Gábor,
    Neked mi a véleményed a fentiekről? Magas éhomi vércukorszint paleó mellett nem cukorbetegeknél. Ezt már többen jelezték nekem, ezért azt gondolom, egy létező jelenség.

    VálaszTörlés
  24. Ezt Kresser írja: "So, if you eat a low-carb diet and have borderline high FBG (i.e. 90-105), it may not be cause for concern. Your post-meal blood sugars and A1c levels are more important." Ezért nem foglalkoztam eddig az 5,3-5,5 közötti éhomi értékeimmel.
    De engem is nagyon érdekelne, hogy egy néhány éves low carb epizód után mennyire szűnhet meg az élettani IR mondjuk egy 140-150 grammos ch tartalmú étrejd hatására. Én azért jobban örülnék, ha rugalmas maradna az anyagcserém.
    Mindjárt linkelem a cikket is csak telefonon bonyolultabb hozzászólni.

    VálaszTörlés
  25. http://chriskresser.com/when-your-%E2%80%9Cnormal%E2%80%9D-blood-sugar-isn%E2%80%99t-normal-part-2
    Köszi MW, nagyon vigyázok magunkra. Ilyen értékekkel, ha bekerülnék az egészségügyi gépezetbe, 160-180grammos ch diétát és inzulint írnának elő, arról nem is beszélve, nos ezt kihagyjuk. Saját kezembe vettem ezt a problémát, és pár hét alatt kisakkoztam egy jól működő étrendet, remélem, jól elleszünk vele még három hónapig. Ha tovább romlana az inzulinérzékenységem, még van hova lejjebb menni. Csak elég macerás ez a három óránként evés, úgy érzem, mintha egész nap nassolnék, sokszor éhes sem vagyok.
    Ha még nem unjátok, azt is elmesélem, hogy a klasszikus koreográfia szerint reggel a legrosszabb és délben a legjobb az inzulin érzékenység, ehhez képest nekem reggel és tízóraikor a legjobb, délben katasztrófa, délután és este viszonylag oké. Érdekes...délben szoktak a hagyományos diétában 40-50 g ch-t előírni, na ettől én kifeküdnék, csak 15-20 g ch alatt marad biztonságos tartományban a cukrom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. *arról nem is beszélve* véletlenül maradt a szövegben

      Törlés
    2. *arról nem is beszélve* véletlenül maradt a szövegben

      Törlés
  26. 25, Szakesz

    nagyon erdekes amiket irtok, mert nekem az ehomri vc szintem csokkent miota paleozom, es terhesen is a legtobb talan 4,3 volt, de volt 3,7 is.
    erdekel a megfejtes majd.

    VálaszTörlés
  27. 18. MW:

    Persze, igazad van, értem én, hogy megvolt a pm problémád, de mégis azt várná az ember, hogy inkább normalizálódna (egy kicsit), minthogy romoljon, nem? :)

    Amúgy én is csak valami ilyesmire gondoltam, szó szerint, amit Te írsz:
    "normál éhomi vércukorszintnek paleo mellett "papíron" nem szabadna magasnak lennie."

    De szerintem egyszeri alkalom még nem mond semmit.

    A pm-mel kapcsolatban, meg már régen rájöttünk, többen is, Zsókától kezdve, BB, Rozcsika és én is, hogy a paleo egyedül nem oldja meg a pm működését, legyen az alul- vagy túlműködés.

    19. Szakesz:

    Úgy örülök, hogy bekapcsolódtál és jól vagytok! :)
    tényleg érdekeseket írsz, mindjárt lenne két kérdésem:
    - miért jobb, ha 6-szor eszel egy nap, 3 óránként? ez nagyon érdekel. Érdemes többször keveset enni?
    - másik, hogy akkor magas GI-jű CH-t egyáltalán nem eszel, ugye, miért? Nagyon felviszi a cukrodat?

    Ezek az írások jutottak eszembe Gábor oldaláról:

    http://www.tenyek-tevhitek.hu/veszelyesen-magas-etkezes-utani-vercukor-ertekek-problemaja.htm

    http://www.tenyek-tevhitek.hu/veszelyesen-magas-etkezes-utani-vercukor-ertekek-problemaja.htm

    Jó lenne tényleg, ha Gábor mondana valami okosat erről a jelenségről.
    Nem tudom, Kresser miért írja, hogy nem kell aggódni.

    VálaszTörlés
  28. 7 MW

    Bizony a fránya kortizol tud vicces dolgokat művelni.... Azt nem méretted?

    VálaszTörlés
  29. Desc
    Tuti, hogy nem magas a kortizol. Nem mérettem, de az megbízhatóan amúgy is csak nyálból lehet. De mindenki azt mondja, stresszes lehetek (ugye, azért megérezném, ha a kortizolom emelkedett lenne), csakhogy a valóság épp az ellenkezője, csodásan stresszmentes vagyok az utóbbi időben. Akkor szerinted? Igaziból az érdekelne, lehet-e inzulinrezisztencia paleo mellett.

    VálaszTörlés
  30. 30. MW
    Koplalás is megemeli a kortizolt. A zsírevés a szervezet számára olyan mint ha koplalnál. Lelassul az anyagcsere.

    VálaszTörlés
  31. Desc,
    Ez sem volt. Eszem ch-t, tán többet is, mint kellene (de azért nem annyit, mint a cukorbeteg jelöltek:-)). Híztam is mostanában, lehet, hogy össze is függ a két dolog. Azt talán említettem, hogy a tsh-m is a duplájára emelkedett a két évvel ezelőttihez képest. Koleszterin, húgysav, karbamid is magas. Triglicerid alacsony. Ma megyek laborba, fogok ilyen hemoglobin A1-et is méretni (vagy minek hívják).

    VálaszTörlés
  32. Cicó, azért kell többször keveset ennem, mert csak így tudok bevinni a babának is elegendő szénhidrátot. Ha háromszor eszem, csak 60 grammot tudok megenni, mert ha egy étkezésben 20-nál többet eszem, rizikós, hogy határértékes vagy afölötti lesz a cukrom. Másrészt ez sokat javított az inzulin rezisztenciámon, mert ha ritkán eszem, még inkább ráállok a zsírégetésre.

    VálaszTörlés
  33. Vércukor témában én is megosztom a tapasztalataimat.

    2011.10.06 óta 45 éhomi vércukor értéket (havi átlag 1,4 szúrás) mértem magamon otthon kíváncsiságból reggel 7-kor és egy excel táblában regisztráltam. A mért szélsőértékek 3,6 és 6,6 között bárhol előfordulnak, az átlag 5,4 - ami megfelel a paleo előtti korszak értékeinek. Ezen periódus alatt előfordult nálam szalonnás-ketogén jellegű próbálkozás, gyümölcszabáló korszak, rizs- és burgonyaevő korszak. Amit le tudtam szűrni, az három dolog:

    - a túlzott gyümölcsfogyasztás tendenciálisan növelte a VC értékeket
    - az előző este megevett vacsorának nincs köze a reggeli VC értékhez
    - a burgonya és rizsfogyasztás visszavezetése nem növelte az értékeket

    Hozzáteszem, hogy ezek csak az én saját tapasztalataim, nem reagálunk egyformán dolgokra, más nagy valószínűséggel mást tapasztalna.

    VálaszTörlés
  34. Hát túl okosat nem tudok mondani. De a reggeli éhgyomri vércukor gyakorlatilag a máj cukortermelését mutatja. Ha magas az érték, akkor az utalhat arra, hogy a máj inzulinrezisztens, ezért túldolgozik. A máj cukortermelő kapacitása napszaki ritmust mutat, hajnalban a legintenzívebb. Elképzelhető szcéna, hogy a lowcarb étrend miatti fiziológiás inzulinrezisztencia miatt magasabb a reggeli érték. Ennek alaposan utána kéne járni, csakhogy ez kb. egy heti munka, erre kell időt, ürügyet és "finanszírozást" találni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gábor,ezt a ketogén csoportban is előfordult többeknél,kérdezd Hegedűs L.Esztert.

      Törlés
  35. én II.-es cukorbeteg vagyok, de amióta paleozok, csak a reggeli cukrom magas. a HbA1c értékem 5-és 6 között van évek óta. ez nagyjából egy 3 hónapos átlagos vércukorértéket mutat. reggel nekem általában 6,5-7,5 között van, de ritkábban 8-9 is volt a mért érték, ahogy elkezdek mozogni, lemegy.

    a semmi, vagy minimális gyümölcs mérhetően jó. krumplit nagyon ritkán eszem, és akkor rosszabb reggeli értékeket mérek, de nem tudom, hogy a krumplitól van-e csak, mert azt általában étteremben eszem, és nem tudom, hogy mi mást tesznek még az ételbe azokon a dolgokon kívül amiket én otthon használok.

    a diabetológusom azt mondja, ez egy cukorbetegség típus, amikor csak a reggeli érték túl magas. a reggeli vércukor érték egészséges embernél is magasabb a napközbeninél.

    az átlagos vércukor értéket meg is szokja az ember. én kaptam egyszer egy olyan gyógyszert, ami 3,0-3,2 köré vitte le a vércukromat, és ettől simán elájultam. mindig.

    a legjobb vércukorszint-csökkentő a mozgás. én ha magasabbat mérek, megyek a futógépre, és negyed óra, 20 perc, fél óra alatt lenyomom. de egy kényelmesnél kicsit jobb tempójú sétából másfél 2 óra szintén működik.

    VálaszTörlés
  36. 33. Szakesz:

    Értem, köszi, szóval ha 3x-ra ennéd meg a 120 gr CH-t, akkor nagyon megemelné a VC-odat. Akkor tehát jól csinálod :)
    Mit gondolsz, másnál is így lehet, hogy ha ritkábban eszik, rááll a zsírégetésre?

    Ja, találtam valami érdekeset, biztos tudod is már, akkor bocs, de azért leírom, szóval hogy várandósság alatt megnövekszik az inzulinszükséglet, a baba ellátása miatt, ezért nő a VC szint is. Remélhetőleg ez a szülés után elmúlik.
    diabetes.hu • Diabétesz és terhesség

    34. joe1973:

    A második két pontot alá tudom én is támasztani, viszont nekem a gyümölcsfogyasztás sem növeli meg a VC értékeimet.
    Ráadásul én inkább szénhidrátevő vagyok (este későn is), ketogénnek a közelébe sem megyek, a reggeli VC értéket ez sem befolyásolta. Persze ugyanúgy, mint nálad, ezek csak az én tapasztalataim, viszont én keveset eszek úgy általában, ez is befolyásolhatja.

    35. Gábor:

    Miért, nagyon is hasznosakat írtál, köszi!

    VálaszTörlés
  37. Köszi a válaszokat. Joe, ez nagyon hasznos, nekem is eszembe jutott, hogy kölcsönkérjek egy vc szint mérőt egy időre. Ildikó, ma csináltattam HgAc1vizsgálatot, kíváncsi leszek... Gábor, többek értéke viszont ellentmond azoknak a cikkeknek, amik azt állítják, hogy egészséges táplálkozásnál -ami paleo-a vc szintnek 5 alatt kell lennie. Én most évekre visszanéztem, és olyan 5.2 volt a jellemző.

    VálaszTörlés
  38. Megjöttek az új, centrumlabos eredményeim, amik némileg megleptek.
    A TSH a pár nappal ezelőtti 11-hez képest most 4,4 lett. Ebből én azt a következtetést vontam le, hogy az évenkénti TSH ellenőrzés nagyjából semmit sem ér, de úgy ez a vizsgálat sem mond semmit. Ha 4 napos különbséggel ekkora különbség lehet, akkor nem hiszem, hogy sokatmondó vizsgálat pm tekintetében.
    Szabad T4 és T3 most is a normál tartományban. Anti TPO 30,3 U/ml (itt a ref tartomány 9-ig bezárólag, viszont ismerek embereket, akiknek 1000 körül van). Ez most vajon autoimmun vagy nem?
    A D-vitamin szintem a toxikus tartományban van: 282 nmol/L, ami számításaim szerint 112,98 ng/ml. Ez Mercola és a D-vitamin Council szerint is túl magas, de érdekes módon, a Centrumlab 75-500 nmol/L között normálisnak tekinti, ezért nincs is megcsillagozva. (Viszont a leírásukban ők is csak 250-ig tekintik nem magasnak. Mercoláék szerint 100 ng/ml fölött már kóros (nekem 112,9). Most persze leállok a D-vitaminnal, csak halolajat szedek, bár a multiban is van D-vitamin, egy kevés. Ilyenkor most mi van? A "túl magastól" lehet valami bajom?
    A hemoglobin A1c 5,6% lett (ref: 4,1-6,2), tehát normál határon belül, de azért magasabb, főleg paleóhoz képest, hiszen ez a referencia nyugati táphoz van beállítva.
    A homocisztein szintem viszont 13,3 mikromol/L, ami gáz, mert 12-ig tekinthető nem kórosnak.
    Ha bárki érti ezeket, és hozzászólnátok, azt nagyon értékelném, köszi.

    VálaszTörlés
  39. Szia MW,
    hozzászólni nem tudok, azon kívül, hogy nekem is magas D vitamin szintet mértek pár hónapja. Szóval én is kíváncsian várom a válaszokat.

    Cicó,
    nem a ritka evéstől leszel inzulin rezisztens, hanem akkor, ha kevés szénhidrátot viszel be, és az izmok inzulinrezisztenssé válnak, hogy megspórolják a cukrot az agynak.
    Aranyos vagy, hogy foglalkozol ezzel a terhességi cukor témával :) tudom, hogy ilyenkor megnő az inzulin igény, képzeld, a vége felé a méhlepény is egyre többet igényel, ami alaposan be tud kavarni. Már a harmadik cukros terhességem taposom, ezért rengeteget olvastam a témáról. Szerencsére diétával (ha nem is a hagyományossal, mert az nem megy 140 g ch alá), mindig karban tudom tartani, csak hát elég bosszantó és macerás időre, mérleggel enni, de korántsem vállalhatatlan áldozat :)

    VálaszTörlés
  40. 39. MW
    Én csak azt a gondolatmenetemet szeretném folytatni, amit egyszer már elkezdtem itt, hogy ha nem évente egyszer, hanem akár óránként méregeti az ember magán a dolgokat, akkor gyorsan eljut arra a pontra, hogy úgy érzi össze-vissza értékeket mér. Írtam, hogy vásároltam egy véroxigénmérőt, azon méregetem a körülöttem lévők és a magam véroxigénszintjét. A legjobb értékek akkor jönnek ki, ha felmegy a pulzusszámom, pl. egy veszekedés után, na akkor 99% a véroxigénszintem, vagyis tökéletes. A Balaton partján voltam most egy hétig, úgy tűnt, hogy mégis jól mér a véroxigénszintmérő, mert pár nap múlva többször 99%-ot mértem alacsony pulzusszám mellett is, úgy gondoltam, hogy a sok napozástól, folyamatos jó levegőn tartózkodástól, kerti munkától, meg is ijedtem, hogy akkor kertésznek kell állnom? De aztán többé már nem tudtam 99%-ot mérni, pedig továbbra is kint voltam a levegőn. A MOM Biopiacon mértem meg pár árus és vevő véroxigénszintjét, a vegáké mind 99% volt. A buszon egy nyűgös, fáradt kisgyereké szintén 99% volt. Még folyik az adatgyűjtés, mert semmilyen szabályt eddig nem tudtam felállítani. Ha csak azt nem, amit eddig is tudtam, hogy az ember normál életvitele az lenne, hogy a szabadban gyalogoljon, súlyokat cipeljen, fusson, és a szabadban aludjon, akkor van elég oxigén a vérében.

    Megnéztem én is az évente mért éhgyomri vércukorértékeimet,
    paleo előtt 1 évvel: 4,5
    paleo után 1 évvel: 5,1
    2 év múlva: 4,2
    3 év múlva: 5,2
    4 év múlva: 5,6

    Valaki írta rólam, hogy nem javul paleora a pajzsmirigylaborom. Ez így nem igaz, mert évente 20 egységgel kevesenn az antiTPO értékem és a TSH is nagyon lassan, de csökken. Tehát nem gyógyultam meg paleora, MÉG. Még 10 év és akkor leszek a normál tartományban az anti TPO-val. :-)) Azért tegyük hozzá, hogy sokszor akkor is eszem glutént, amikor nem is tudok róla, pl. véreshurkában nyáron rizs van, télen zsemlemorzsa, paleo első évében még ettem kovászos uborkát, és a húsról csak lepiszkáltam a panírt.

    Gábor! A Fesztiválon, a gluténről szóló előadásodban megemlítetted, hogy van egy csomó gyógyszer, amiben segédanyagként glutén van, hol lehet ehhez a listához hozzájutni?

    Fülzúgásra!!!! Szintén a fesztiválon Joe előadásán hangzott el, hogy a taurin segít ezen. Amíg nem szed valaki ilyent, addig egyen nyers szürkemarhahúst, lágytojást, abban is van taurin.

    VálaszTörlés
  41. Rozcsika
    Nekem a visszanézett laboreredményeimből az jött le, hogy a paleo az égvilágon semmit nem befolyásol az éhomi vércukorszinten! Hogy ez jó vagy rossz, vagy ebből mi következik, azt nem tudom.
    A TSH-ról pedig az, hogy az évenkénti mérés kb semmit sem ér. Az persze van, hogy pl tartósan emelkedett, de hogy milyen mértékben, az naponta, napszakonként változhat. Az enyém 4 nap alatt majdnem a felére csökent le, most ha maradok az egyszeri vizsgálatnál, és véletlenül (ha már más pm értékeket úgyis mérettem) nem méretem meg négy nap múlva újra, akkor ebből messzemenő következtetést vontam volna le (és az orvosom is! Mondjuk, hogy 2 év óta a duplájára emelkedett). Szerinted az anti TPO-nak nullán kéne lennie, vagy a referenciatartomány nem jelent autoimmunitást? Úgy értem, miért vannak egyáltalán antitestek valakinél, ha nincs autoimmunitás?

    VálaszTörlés
  42. 42. MW
    Nem tudok válaszolni. Én lassan elvesztettem az érdeklődésem az antiTPO leszorítása ügyében. Ha igaz az, hogy egy molekula gluténtól fél évig kering a vérben a gliadinra adott ellenanyag (dr. Tóth), akkor a saját 4 éves gyakorlatom alapján elmondhatom, hogy félévente mindig került valami glutén a testembe, hiába kapálóztam ellene, pl. angolmustárból, idegen helyen evéstől, a kenyeresdobozból ételemre hulló morzsából. Először 280 körül volt az antiTPO (0-75), aztán felugrott 685-re, akkor rohantam orvoshoz, Tóth Cs-nak erre csak az volt a válasza, hogy nem kell vele foglalkozni, néha felugrik. És valóban, legközelebb újra 268 lett magától. Ez csökkenget 20-szal, most 229-en állok. Nincs ráhatásom, így nem foglalkozom vele. Algát eszem továbbra is. De a jódos Two-per-day-ből heti 2 szemet eszem csak. Szerintem az jelent valamit, hogy folyamatos sushi lap evés mellett is csökkenni tud az antiTPO, tehát nem tűnik "olaj a tűzre" Hashimotóban a természetes jód bevitele. Engem valahogy jobban érdekel már a pm szövetének figyelése ultrahanggal, hogy ne legyen göbös, homogén legyen a szövet és főleg ne zsugorodjon/ne növekedjen a két pm lebeny. Ami borzalmasan bánt, hogy a mai napig klóros csapvizet is iszom, nincs vízszűrőm, mert nincs rá pénzem. A megivott klór ellensúlyozására ehetnék taurint és glycine-t, de ebből is csak azt teszem meg, hogy egyre több nyers húst/tojást eszem.

    VálaszTörlés
  43. Rozcsika
    A jód és a pm viták kérdése, ennek én is alaposan utána akarok nézni. Vízszűrővel egészen pontosan én is így vagyok. Te hol ellenőrizteted uh-val a pajzsmirigyet? Ha akarod, privátban is megírhatod, hogy ne vigyük el ilyen részletes irányba a blogot.

    VálaszTörlés
  44. 40. Szakesz:

    Gondoltam, hogy már szakember vagy terhességi diabétesz ügyben. De hát persze hogy megéri ez a kis macera :). Csak nekem újdonság volt, azért lelkendeztem, hogy rábukkantam.
    Nekem is három "csemetém" van, de soha nem volt problémám a ch-val, szerencsére. Ezért nem értek hozzá.

    "nem a ritka evéstől leszel inzulin rezisztens, hanem akkor, ha kevés szénhidrátot viszel be, és az izmok inzulinrezisztenssé válnak, hogy megspórolják a cukrot az agynak."
    bocs, itt nem inzulinérzékenységet akartál írni? az inzulinrezisztens állapot épp, hogy rossz, nem?


    VálaszTörlés
  45. 44. MW
    János Kórház szakorvosi rendelője, Maros u. TB alapon. De nem csodálkoznék, ha lenne egy modernebb készülék magánrendelőkben, pénzt sajnos nem adok érte, mert kell a vitaminokra.

    Az Astaxanthin-nak (NOW márka) tudom be, hogy mostanában nincs gondom az elalvással. Jó lenne ha valaki kipróbálná, aki az elalvás pillanatában újra éber lesz és forgolódik hulla fáradtan csak az ágyban. Mert mástól is megjavulhattam, csak a vicc kedvéért jó lenne tudni, hogy tényleg ez segített-e.

    VálaszTörlés
  46. Rozcsika

    A keménytojásból meg a rántottából hová tűnik a taurin?

    VálaszTörlés
  47. MW

    A júniusi paleoklubon, a Baross u-ban éppen a jódról fognak előadást tartani. Jún. 18, 17 óra.

    VálaszTörlés
  48. Rozcsika

    Hogyan eszel nyers húst? Tatárbifszteket, vagy mit?

    VálaszTörlés
  49. 39 MW homocisztein téma
    Nekem is magas, 11,1 mikromol/L, szintén a CentrumLabnál, bár a referencia 12 alatt van, de Nora Gedgaudas szerint 6,5 fölött már gáz, ő a mellékvese-kifáradás témában írt mostanában könyvet, amivel sajnos még nem volt időm foglalkozni, de majd szándékomban áll. Sajnos nem tudom jól bemásolni a részletet amit akartam, ha megvan neked pdf-ben a februári paleokonferencán tartott előadásra, keress rá. Bocs, most nem tudok többet írni, majd visszatérhetünk rá.

    VálaszTörlés
  50. 46. Rozicska - Nekem ez egy kicsit
    Hány mg Astaxanthint veszel be este?
    Én tartalékoltam a nyaralásra, erre a hétvégén strandolás közben jól leégtem. :P Olyan hirtelen váltakoznak az évszakok mostanában, hogy nem győzöm lekövetni az étrendkiegészítőkkel.

    Ha megmondod mennyit szedtél, akkor végülis kipróbálhatom pár napig, legkésőbb közvetlen a nyaralás előtt. És máris lesz egy n=2 kísérleti eredményünk. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt akartam írni, hogy "Nekem ez egy kicsit gyanúsan hangzik."

      Törlés
  51. 48. Kíváncsi
    Köszi, hogy emlékeztettél rá, Igen, a múltkor még emlékeztem rá, hogy elmenjek.

    Köbüki:Hát igen, akkor 13,3 még gázabb, csak tudnám, mitől...

    VálaszTörlés
  52. MW
    Nem értem. Ha a minden napokban jól érzem magam, érdekesek lehetnek ezek az eredmények ? Egészséges ember persze kell hogy tisztában legyen azzal, hogy pm. alul/túlműködés, anti Tpo, vagy sorolhatnék még kevésbé ismert vagy nem ismert fogalmat, DE könyörgöm, ha nincsenek rosszulléteim, nem fogyok vagy hízom rövid idő alatt sokat, az 5-6 körüli vércukorral is jól elvagyok, nincs kóros hasmenésem vagy székrekedésem, AKKOR MI A PROBLÉMA ? Ha pl. nem tudok jól aludni, annak megoldását a paleoban kell keresgélni ?

    Emberek milliói, ha ilyen jól éreznék magukat. összetennék a két kezüket.
    Szerintem ezzel egy családot, szűk környezetet totál ki lehet készíteni. EZ INKÁBB A KÉRDÉS.
    Edit

    VálaszTörlés
  53. 52 MW
    Nora Gedgaudastól idézve a 6,5 feletti homocisztein érték a neurodegenerációval áll összefüggésben, vagyis az ember agya, konkrétan a hippokampusza elsorvad (teszi hozzá a világosság kedvéért), és várhatja az Alzheimert, demenciát stb. Olyan tünetek esetén érdemes homociszteint méretni, amikor vki nehezen alszik el vagy nem nagyon tud folyamatosan aludni, hirtelen elfogy az energiája késő délután, reggel nehezen indul be, memóriagondjai vannak, nehezen tanul új dolgokat, nagyon feledékeny, idegrendszeri instabilitás, tehát hangulatingadozások stb. jellemzik.
    Hasznos lehet a metilfolát és a B12, főleg metilkobalamin nyelv alatt olvadó vagy folyékony formában, mert ezek (mint metildonorok) lebontják a homociszteint (bizonyos gyógyszerek a lebontást megakadályozzák). Szerinte nagyon komolyan kell venni ezeket a jeleket és megakadályozni az agy további sorvadását: hasznosak lehetnek még az adaptogének, az acetilkolin prekurzorok és a DHA. Szerinte bár a kiegészítők segíthetnek, azonnal át kell állni zsíralapú ketogén étrendre, mert a halántéklebeny sorvadásával nem lehet szórakozni. A magas homocisztein szintet okozhatja krónikus stressz és a rossz emésztés, ami akadályozza a metildonorok működését (vagyis nem tudják lebontani a homociszteint). A kiegészítők és étrend mellett fontos még a stresszkezelés és az elegendő alvás. A több kávé nem segít.

    VálaszTörlés
  54. 51. Szomi
    Itt olvastam, a kísérletben 12 mg-ot szedtek a nők, én 4 mg-ot szedek reggel, a szememre szedem amúgy. MW! a vércukrot is rendben tartja.
    http://vitaminbolt.eu/termek/best_astaxanthin__60db.html

    49. Kíváncsi
    kétszer darált hátszínből tatárbeefsteak, de csak szürkemarhából, lángolt kolbászban, füstölt húsban is talán van még taurin, most már nem is tükörtojást, hanem lágytojást eszem. De terveim között az áll, hogy a bodybuilder boltból fogom megvenni, csak még az a bajom, hogy ott bármi mást megnézek, minden vitaminnal van valami bajom. Miért pont a taurin stimmelne? Joe szedendő vitaminokról szóló fesztiválos előadásában csak a taurin volt az az egyetlen dolog, amit még nem szedek, csak több hónapja tervezem. Amúgy az epekövemet akarok a taurinnal feloldatni. :-))

    A homociszteinről végül megállapítottuk (Gábor, a Vitaminforradalomban), hogy nem mutat semmit, nem kell vele foglalkozni, erre konkrétan emlékszem, mert 8000 Ft-ért akartuk édesanyámnál megnézetni.

    VálaszTörlés
  55. 54. köbüki
    Szép, még a demencia és Alzheimer hiánytott :-( Memória gondok vannak, de én azt a pajzsmirigy alulműködés tünetének tudtam be. Stressz, rossz alvás, fáradtság egyáltalan nem jellemzőek, kiveve a délutáni agyi leepülést, ami - mások beazamolója alapján is - szintén pm tünet lehet.
    Az a gond, hogy pm-gyel kapcsolatban hallottam már azt is, hogy a ch megvonás káros, meg azt is, hogy jó. Mi dkettő kellően alátámasztva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Na végre konkrétumokat olvashatok magamra nézve is! Nagyon jókat írsz és tanulhatok belőle. Évek óta pajzsmirigy alulműködésem van, és szinte hasonló módon amit írtál róla. Mikor elkezdtem a paleot két éve, eleinte működött, és volt egy kis egészséges fogyás is, fél év után kicsit alábbhagyott és megállt. Én azt gondolom, hogy ésszerű módon és odafigyelve kordában lehet tartani a ch-t.

      Törlés
  56. Rozcsika

    Miért jobb a lágytojás, mint a tükötojás?

    VálaszTörlés
  57. 53. Edit

    Bár nem nekem címezted: ha akkor kezd kapkodni,mikor már baj van, akkor lehet,h. már késő, szerintem.
    Te hol keresgélnél, ha nem tudnál normálisan aludni?

    VálaszTörlés
  58. 39 MW
    "A D-vitamin szintem a toxikus tartományban van: 282 nmol/L, ami számításaim szerint 112,98 ng/ml. Ez Mercola és a D-vitamin Council szerint is túl magas, de érdekes módon, a Centrumlab 75-500 nmol/L között normálisnak tekinti, ezért nincs is megcsillagozva. (Viszont a leírásukban ők is csak 250-ig tekintik nem magasnak. Mercoláék szerint 100 ng/ml fölött már kóros (nekem 112,9). Most persze leállok a D-vitaminnal, csak halolajat szedek, bár a multiban is van D-vitamin, egy kevés. Ilyenkor most mi van? A "túl magastól" lehet valami bajom?"

    Igen, lehet csontritkulásod meg érelmeszesedésed tőle. A túladagolás pikantériája, hogy ugyanazokat a tüneteket produkálja, mint a D vitamin hiány. Azonban az a szint ami gondot okozhat még feljebb van, ( legalábbis ezen cikk szerint http://www.solarcsystems.com/vitamin-d-phototherapy-faq.html ), tehát pánikra még semmi ok.

    "Vitamin-D toxicity (hypervitaminosis D) is possible when [25(OH)D] levels reach approximately up to about ~200 ng/ml. Vitamin-D toxicity has not been observed to result from exposure to natural sunlight. The skin maximizes Vitamin-D production before erythema (sunburning) occurs. Further exposure does not create more Vitamin-D, thereby automatically preventing Vitamin-D toxicity.

    However, Vitamin-D toxicity is possible by taking chronic daily excessive amounts of Vitamin-D orally, in the order of 40,000 IU/day or more; or theoretically in lesser amounts if combined with significant UVB skin exposure. "

    VálaszTörlés
  59. 59. Descalcez

    Köszi szépen. Én is így gondoltam, tehát most egyszerűen nem szedek, és nem is napozom, legalább megmarad a szép fehér színem :-) A tanulság viszont az, hogy gyakrabban kell méretni...
    Viszont érelmeszesedésre utalhat a megemelkedett homocisztein (13,3, a max 12 ref-hez képest). Erről elég negatív dolgokat hallottam, pl demencia, Alzheimer előrejelzője lehet, nem beszélve a szív- és érrendszeri betegségekről. De arra még nem gondoltam, hogy ez összefüggésben lehet a túladagolt D-vitaminnal. A homocisztein miatt most külön B12-t szeretnék szedni.

    Ezt már fel akartam tenni ide korábban is, hátha valaki tud róla valamit: A B12-nek legalább 3 formája van: cyanocobalamin, methylcobalamin, hydroxycobalamin, és még van egy Dibencozide nevű, ami koenzim formátumú, elvileg már nem kell átalakítania a szervezetnek. Ezekről azt hallottam, hogy a cyanocobalamin egyáltalán nem jó, viszont egy pm-es csoportban egyértelműen a hydroxycobalamint favorizálják a methylocobalaminnal szemben Illetve ezt és a dibencozide-ot együtt szedni. Erről tud bárki valamit? És valóban hatásos a homocisztein leépítésében? Meg persze a szükséges mennyiség is érdekelne. Köszi!

    VálaszTörlés
  60. 53. Edit
    "... Szerintem ezzel egy családot, szűk környezetet totál ki lehet készíteni. EZ INKÁBB A KÉRDÉS...."

    Bár nem tudom, hogy mivel is pontosan, gondolom a folyamatos agyalásra gondoltál egészségtémában, csak a szűk család kikészítésére reagálok. Nálam ez úgy volt, hogy 4 évig voltam a család "hülyéje", én magam gondoltam először arra, hogy kilépek ebből a családból, magyarán elválok, egyedül édesanyám hallgatott mindig végig. Aztán varázsütésre hirtelen 3 családtagom is paleo lett, de még egyik sem kért bocsánatot az elmúlt években tanúsított magatartásáért. Tehát a szűk környezet kikészítéséről az a véleményem, hogy ha kikészül, hát kikészül, nem lehet vele mit tenni, de szerintem a paleos készül ki előbb, mert érzi, hogy igaza van, én biztosan senki kedvéért nem leszek újra gyomorfájós, álomkóros, nincs olyan férfi a Földön.

    VálaszTörlés
  61. Abban tud valaki segíteni, hogy a belsőségekben van-e fehérje? (Elnézést a primó kérdésért, ilyenekben nagyon nem vagyok otthon.) Alacsony gyomorsav gyanújára ugyanis elkezdtem szedni a Betacin-t és elvileg fehérjetartalmú kajához kell enni, de most nem tudom, hogy belsőséghez is vegyek-e be. (A gyanú igazolódni látszik, mert már négy mérőkanálnyi adagnál tartok, és még mindig nincs jele, hogy ez már túl sok gyomorsavat csinált volna. Az elv szerint fokozatosan addig kell emelni, amíg sok savra jellemző tünetet nem érez a delikvens, és akkor eggyel visszavenni az adagot. Ez a pillanat még nem jött el.)
    Másik kérdés: tud valaki bevált receptet arra, hogy marhatüdőt hogy lehet jól elkészíteni, hogy ne legyen rágós? Megköszönnék egy linket.

    VálaszTörlés
  62. 61. R
    Kicsit kiegészítem a történetem azzal, hogy a nyugati táplálkozáson az emberek idegbetegek, negatívak, rosszul alszanak és ezért állandóan fáradtak, ha stressz éri őket, akkor 4 órán át hisztiznek miatta, fél óra helyett, ezt nehéz elviselni annak, aki paleon van, és ezt nem csinálja. Az ideges embert már az is irritálja, ha a másik olyan kis békés, jókedvű, sokszor ok nélkül. Régi utazásokról olvasva természeti népeknél is egytől egyig a nyugati világból érkezők azon vannak kiakadva a könyvben, hogy ezek a nincstelen, éhező emberek hogyan képesek ennyire boldogok lenni, ahelyett, hogy zokognának a nyomorúságukon. Na, ezt a két lelki állapotot nehéz egy fedél alatt tartani mindkét fél frusztráltsága nélkül, és persze nehéz egyeztetni a preferenciákat, pl. hogy minek a megvétele fontosabb, a kapirgálós csirke tojása (K2 vitamin miatt) vagy a sör, ha nincs mindkettőre elég pénz.

    A VIII. Baross u. 48.-ban, a Cukrászdában, sütnek már paleo kenyeret is, ott 100%, hogy nincs glutén, ami belepotyoghatna. Megkóstoltam, finom. Egy elég hosszú rúd 750,-

    VálaszTörlés
  63. 62. Köbüki

    Itt nézelődhetsz:

    http://hu.wikibooks.org/wiki/Szak%C3%A1csk%C3%B6nyv/Alapok/T%C3%A1bl%C3%A1zatok/Feh%C3%A9rje_zs%C3%ADr_sz%C3%A9nhidr%C3%A1t

    vagy http://nutritiondata.self.com/ vagy https://cronometer.com/

    VálaszTörlés
  64. Gábornak igaza volt abban, hogy a D-vitamint lehet a legolcsóbban előállítani. (In: Napfényvitamin)
    Ma már létezik a piacon két termék, az egyik 450 NE/Ft, a másik 400 NE/Ft, ha a mennyiséget és az árat elosztjuk egymással.

    Ezek szerint az orvostudomány szerinti 800 NE egészséges napi bevételt néhány forintból fedezni tudjuk.
    Pofátlanságnak érzem a több ezer forintba kerülő D-vitamin készítmények forgalmazását, de ma már nem a vitamingyártókat kritizálom. Nyilván többet nem nagyon rakhatnak a tablettákba, ha meg az árat csökkentik drasztikusan, dömpingpert indítanak a dömpingár alkalmazásának címén.

    Igazából csak arra gondoltam, hogyha értek valamihez, az a keresés, legyen az bármilyen információ.

    Szeretnék ezúton is elnézést kérni Szendi Gábortól, amiért a weboldalán a D-vitaminszint mérések közül kiválasztottam azt a kettőt, amely tudomásom szerint a legolcsóbb.
    Nem gondolom azt, hogy Gábor a D-vitaminárusok ösztönzésére írta volna a Napfényvitamin című könyvet, én sem a laborok forgalmának növelése miatt írtam a bejegyzést. Csak segíteni akartam.

    Ezért a fent említett D-vitaminok nevét sem teszem közzé Gábor engedélye nélkül, viszont a kereséshez támpontok:

    1. számú készítmény
    Teljes mennyiség: 300 000 NE
    Támogatott ár (receptre kapható, háziorvos(om) felírhatja): 667 Ft
    Tablettánként: 3000 NE

    2. számú készítmény:
    Teljes mennyiség: 1 000 000 NE
    Ár: 2500 Ft
    Adagolás: cseppenként.

    Kovács Márton

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, és elnézést kérek Rozcsikától is a kissé pofátlan és kioktató stílusért. (Mások is mondták már, hogy néha ilyen vagyok.)

      Kovács Márton

      Törlés
  65. Ja, az e-mail címemet (00v00@citromail.hu) barátomtól kaptam (Kiss Krisztián), aki már nem paleózik. Ezért mindig aláírom majd a bejegyzéseket, mert még nem tudom, hogy változtatom meg a google-fiók felhasználónevét...

    Kovács Márton

    VálaszTörlés
  66. Az iHerben 2014. június 16-án hétfőn 10.00 óráig (magyar idő szerint 19.00 óráig) újra megrendelhetőek a New Chapter termékek, 10% kedvezménnyel: http://www.iherb.com/New-Chapter

    (Emlékeztetőül: Az iHerb az egyik tavalyi hírlevelében azt írta, hogy 2013. december 5-étől megszűnik a New Chapter termékek interneten keresztüli forgalmazása (a New Chapter döntése alapján)
    Hogy miért, azt nem közölték.
    Ugyanakkor írták, hogy az iHerb tervezi, hogy a jövőben 6 havonta megpróbálja rövid időre újra elérhető tenni a New Chapter termékek on-line vásárlását. És az ígéretből valóság lett...:)

    VálaszTörlés
  67. 65. Kovács Márton

    Sőt, az iHerben van olyan készítmény, ami 1 800 000 NE 13 dollár (kb 3000 HUF), tehát 600NE/Ft :-)

    VálaszTörlés
  68. A Paleország Fesztiválról egy nagyon fontos előadás, mindenképpen jegyzettömbbel érdemes csak végighallgatni. Nagyon sok olyan kérdésre lehet itt kimerítő választ kapni (nem szabad kizárólag színhúst enni, melyik vitaminból és mennyit kell szedni), amire nem válaszoltunk itt a blogon rendesen. Legalábbis én biztosan nem mondtam el mindent, idő hiányában. Ezer köszönet Szabó Gál Bencének!!!
    https://www.youtube.com/watch?v=hDfCsCdmHcc

    A paleo fesztivál után nem írt senki semmit, de annyira felemelő és nagyszerű volt az egész, hogy egy kisebb könyvnyi ömlengés is kevés lett volna róla. Az előadásokat most megnézheti az, aki nem tudott jönni.
    https://www.youtube.com/channel/UC0uamF7Yw1mpH-4ZOtQvdkQ

    Gábor! Ki az a két orvos, akiről azt mondtad az előadásodban, hogy jók?

    VálaszTörlés
  69. iherbről super k-n kívül melyik K vitamint ajánljátok?

    VálaszTörlés
  70. 70. ii
    http://www.iherb.com/Thorne-Research-Vitamin-K2-1-fl-oz-30-ml/21592#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=k2%20mk4&rc=3&sr=null&ic=1

    A K2 kísérletekben 45 mg MK-4 formátumú K2-től szokott történni valami, ehhez képest a Super K complexben annyi K2 MK-4 van csak, amiből 45-ször többet kellene beszedni. (1000 microgramm = 1 mg)
    Nekem valahogy elérhetőbbnek tűnik a füvön nevelt állat húsa, tojássárgája. És ez működik is, erre bizonyíték, hogy édesanyámnak olyan tökéletes fogsora volt lánykorában, mint egy protézis, attól, hogy vidéki lány volt a nagymama. És a K2 vitamin ismeretében már világos, hogy én miért nem örökölhettem ezt a tökéletes fogsort, miért torlódnak a fogaim, mert a fővárosban már nem volt kapirgálós csirke tojása, mikor születtem, ez nem öröklődés kérdése. Én eszem a NOW K2-jét is, ami itthon megvehető, tudom, hogy átverés, de a nagylábujjam ízületén érzem, ha bevettem.

    VálaszTörlés
  71. 71 Rozcsika

    Nem ezt szeded?
    http://www.iherb.com/Now-Foods-Vitamin-K-2-100-mcg-100-Veggie-Caps/8702

    Tartalmaz : Alfalfa 300 mg.
    Ez lucerna.
    A lucerna állítólag használ az ízületi gyulladásra:
    https://www.google.hu/?gws_rd=ssl#q=lucerna+%C3%ADz%C3%BClet

    VálaszTörlés
  72. Jobban járnál ha így lenne, mert a fenti készítményben van 30 gramm lucernapor, a benne lévő K vitamin 1 forintot ér Bence szerint.
    Itt van pl. 150 gramm lucernapor 1200 forintért:
    http://www.biogyogyfit.hu/Lucerna-por-150gr

    Az iherben majdnem fél kg (454 g) 11-12 USD

    VálaszTörlés
  73. 69 Rozcsika
    Én sajnos nem tudtam elmenni, aki ott volt, megírná, melyikben voltak még fontos infók? Majd tervezem megnézni mindet, ami elérhető, csak ezek ugye mindig torlódnak. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  74. 71 Rozcsika,

    Rosszakat is írnak a lucernáról

    "A lucernacsíra majmoknál lupus erythematosus-t (SLE) okoz. A már meglévő lupust és egyéb autoimmun betegségeket tovább súlyosbíthatja. A lucernában található canavanin újraaktiválja a betegséget azoknál, akik már javuló stádiumban vannak. Ha autoimmun betegségünk van, tartózkodjunk a lucerna szedésétől. A lucerna gyomorpanaszokat és hasmenést is okozhat. Ha ez nem múlik, fejezzük be szedését és menjünk orvoshoz."

    http://shop.builder.hu/enciklopedia_reszletes.htm4?id=192

    VálaszTörlés
  75. köszi Rozicska. akkor Now-s K2 lesz.

    VálaszTörlés
  76. 75. Kriszta
    Köszi. Az első linkben a lucernára azt írták, hogy hüvelyes, erre a zöld levélkére, hihetetlen. :-O
    Mikor megvettem a NOW K2-t arra gondoltam, hogy talán mégsem átverése ez a vásárlónak, egy ilyen komoly cég nem tehet ilyent, egy csomó más termékét megelégedésre esszük, talán csak olyan országoknak szánják ezt a kiszerelést, ahová az MK-4 K2-t tilos bevinni, az ajánlott mennyiség, az ár direkt hasonlít az MK-7 K2 árakra. Állítólag mások is viszik, annak ellenére, hogy tudják, hogy ez nem MK-7 forma. Gondoltam egy próbát megér, úgyis észreveszem, ha nem segít (maradék meszesedés vállban, nagylábujjban eltűnését várom tőle), de így, hogy a lucerna besegít a fájdalom eltűnésében, így persze értékelhetetlen a hatása. A lucernával tényleg nem foglalkoztam, sima zöld élelemként tekintettem csak rá. Hogy rontsa az autoimmun betegségem, ezt igazán nem vártam tőle. Hiába, egy percre sem lehet abbahagyni ezt az "egészségmegőrző kutakodást", még ha szeretne már lustálkodni is az ember. Köszi Kriszta a kutatást!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, és ne felejtsem már megemlíteni, hogy az izületi fájdalom eltűnésébe a Joe-féle Bio-curcumin is besegíthet, bár ezt nem pont erre szedem, hanem a pajzsmirigyemgyulladásomra, azt várom tőle, hogy ne szorítson a torkom. És úgy érzem, hogy használ is, pedig nem is az erősebbet választottam és csak egy kapszulát veszek be minden reggeli után.
      http://www.synergytech.hu/aruhaz/107/46/kapszulak/nature-and-vitality-biocurcumin-30-db-detail.html
      Szóval, egyre nehezebb egy állítást megfogalmazni, hogy mi hogyan gyógyít, amikor többféle super food-dal több irányból segít magán az ember. Pl. Maca

      Bár korábban picit leszóltam a perui zsázsát, a Macát, ezt az adaptogén gyógynövényt, de aztán kisebb adagokban újra szedni kezdtem és így már nincs vele gond, csak fiatalabbnak érzi az ember magát. :-))

      Törlés
  77. 77. Rozcsika

    A lucerna tényleg hüvelyes.

    VálaszTörlés
  78. 78. Névtelen

    A porként árult lucerna úgy tudom a leveleiből készül, fene tudja az ártalmas-e. Jobban bele kéne mélyedni, mert nem világos, hogy a levél is ártalmas-e, vagy csak a lucernacsírával elfogyasztott magok.

    VálaszTörlés
  79. 79. Kriszta
    Ez a lucerna egy másik fontos vitaminomban is benne van, a VistaClear Vision Support nevűben. :-(((

    VálaszTörlés
  80. Nem tudom ismeritek-e a Szomor húsüzemet. Felfedeztem a neten, hogy a Rózsák-terén árusítanak szombatonként, a VII. kerületben. Vannak szalámik, szalonna, májas, párizsi, krinolin, egyebek. Minden szürkemarhából meg mangalicából. És rendelésre hoz szürkemarha húsokat, csontokat. Belsőséget sajnos nem, mert azt feldolgozza. Én most nem akartam húst venni, mert üríteni akarom a mélyhűtőből, de vettem csont és kollagénleveshez anyagot. Szerintem nagyon jó áron kapható, 300 Ft a velőscsont, 200 Ft a húsoscsont kilója. Rendeltem még marhafarkat, és a csomagolás szerint "őstulok" farkat kaptam, gondolom ebből a projektből:
    http://www.demokrata.hu/ujsagcikk/_tulok_a_hortobagyon/
    A farok nem is tudom, talan 1100 vagy 1200 volt. A húsok se drágák ahhoz képest, hogy marha és főleg szürkemarha. Sajnos nincs egy árlistája a neten.
    Minden vákumcsomagolásban jött, és a címkén rajta van, hogy a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete, illetve a tulok esetében Hortobágyi Nemzeti Park tanúsítja, hogy bizonyos ENAR számú marhából/tulokból származó alkatrész van a zacsiban.
    Péntekenként meg az Europarkban vannak kint.
    Ha valaki szeretne rendelni, akkor hétfőnként kell telefonálni a 24-438-008 számra.
    a weboldal meg www.szurkemarhaszalami.hu

    VálaszTörlés
  81. 80 Rozcsika

    Akkor úgy látszik a látásra is jó lehet.

    VálaszTörlés
  82. 81. Kriszta
    A Fesztiválon is kint voltak, vettem is tőlük szürkemarha szalámit, nagyon finom volt, Budaörsön is vannak ők a lakótelepen, a termelői piacon.
    A Virágoskútiak már árulnak szamárkolbászt és lókolbászt, nincs semmilyen fura íze egyiknek sem, a ló hús nem édes, a lényeg, hogy fűvel táplált állat legyen. Bivalyhús is van.

    VálaszTörlés
  83. 83 Rozcsika

    Tök jó, hogy egyre többen foglalkoznak ilyesmivel. Néhányszor vettem már Hubai féle párizsit, debrecenit. Hát az ő párizsijuk állagra, ízre pont olyan, mint a mi gyerekkorunkban volt. Csak semmi adalékanyag nincs benne, meg az is bio mangalica, szürkemarha húsból készül. Itt például 220 Ft/100 g a párizsi:
    http://www.gluteno.net/paleolit_termekek_64/hutest_igenylo_termekek_131/hustermekek_hutott_122
    Vicces ehhez képest a Pick szójás párizsi 350 Ft/100 g árért
    http://www.pagonykozert.hu/hu/term/3976-pick-nosztalgia-marha-parizsi-100-g-szeletelt
    Nem tudom, hogy ha ennyiért megéri biohúsból párizsit gyártani, akkor a normál húsüzemek miért nem tudnak olyan felvágottat előállítani, ami nem bio húsból van, de nem is szójából meg minden szemétből.

    VálaszTörlés
  84. 84. Kriszta
    http://www.szeleshus.hu/
    Nekem is van egy új felfedezettem. Ez is jó hely, Győr mellett vannak az állatok. Karajcsontot, párizsit, darált sertéshúst, májast vettem eddig tőlük.

    A SPAR-ban is van egy új termék sorozat, szójamentes, ízfokozómentes, glutén- és laktózmentes. A pulykamellsonkát veszem vacsorára, elalváshoz szoktam ilyenből enni. A pulykahúsban sok a triptofán.

    VálaszTörlés
  85. 77. Rozcsika:

    Én úgy tudom, hogy a kurkuma epekövesség vagy arra való hajlam esetén nem ajánlott, mert megindíthatja a követ kifelé és epegörcsöt okozhat.

    "epehajtó hatása miatt epeköves betegeknek a kurkuma kapszula nem javasolt."

    A kurkuma mellékhatása – Az orvos válaszol - Trombózist kaptam!

    Kurkuma kapszula 30db "Napi 1" /Interherb/ - biowebaruhaz.hu

    Én a helyedben vigyáznék, nem is szedném....
    Illetve mindenkinek mondom, akinek epeköve van.
    Ja, és véralvadásgátló szedése esetén vagy terhességben sem szedhető.

    VálaszTörlés
  86. 86. Macskacicó
    Írtam tegnap egy szép hosszú választ, de nem ment át. :-((
    Most már csak röviden válaszolok. Én minden nap epehajtó ételt eszem reggel, amikor a savanyú italom után három tojásból lágytojást eszem. Ehhez még 70 napja hozzáettem a kurkumát, de nem vettem észre semmit, így, hogy felhívtad figyelmemet, talán most majd valamit észlelni fogok epeügyben. Továbbra is szedhetem, mert nekem 27 mm-es epekövem van, ami nem tud belecsúszni az epevezetékbe, mert nagy. A figyelmeztetés a kis epekővel rendelkezőknek lehet érdekes. Az epekőre hajlamosságon nem tudom, hogy mit értünk, ha azt, hogy már látszik az ultrahangon, hogy epeiszapja van valakinek, tehát hamarosan össze fog állni az iszap kővé, akkor én biztosan hajtanám inkább az epét, hogy mossa ki az iszapot az epehólyagból, tehát pont ennék kurkumát.

    Epe ügyekben adott orvosi tanácsokkal az a bajom, hogy ezek mindig arra az esetre vonatkoznak, amikor akut epegörcse, epehólyaggyulladása van valakinek, pedig sok néma köves epehólyag létezik, ahol az epe kiürítése (kihajtása) nagyon fontos lenne, nemcsak a jó emésztés miatt, hanem azért is, hogy ne növekedjen, sokasodjon a kő, tehát nekik a zsírmentes étkezés nem túl jó ötlet. Nem lehet a két állapotot egy kalap alá venni.

    Az orvosi tanácsokban az is idegesítő, hogy epehajtásnak neveznek két dolgot, pedig nem mindegy, hogy miről beszélünk.
    1. Epehajtó késztetheti a májat több epe termelésére, ilyen a retek,
    2. de lehet epehajtó egy olyan étel is, mint a zsír, ami a már összegyűlt epét az epehólyagból az ételre önti nagy mennyiségben.

    Reggel, amikor tele van a hólyag epével, már nem tanácsos retket enni, mert a termelődő epe már nem fér el, így feszít az epehólyag és ezt a fájdalmat össze lehet keverni az epegörccsel, pedig ez nem az, hanem ilyenkor jó zsíros, savanyú étkezéssel ki lehet üríteni az epehólyagot és máris jobban van az ember. De ha ilyenkor diétát tart valaki, nem eszik zsírosat, akkor csak kínlódik az epehólyag, mert nem bír kiürülni az éjszaka besűrűsödött, nagyon erős epe belőle. Orvosi tanácsok helyett én azt ajánlom mindenkinek, hogy valahogy próbálja megérteni az epeműködés mikéntjét, mert különben soha nem tudja, hogy most éppen mi történt és miért fájhat a jobb oldalán az epéje. Az orvosoktól nem érthető formában jönnek a tanácsok és mindig valami beteg állapotra vonatkoznak, soha nem arra, hogy a beteg állapotot hogyan lehet megelőzni. Magában az orvosi tanácsban ugyan a szavak arra utalnak, hogy a tanács a megelőzést szolgálja, pedig nem.

    VálaszTörlés
  87. 87. Rozcsika:

    Tőlem aztán szedheted, igaz, a biobolt e-tar kurkuma ajánlataiban is ez áll:

    " a kurkuma fogyasztása epeköves és epekőképződésre hajlamos betegeknek/egyéneknek nem ajánlott"

    http://www.biobolt.e-tar.hu/biobolt/details/1451/124/%C3%89trendkieg%C3%A9sz%C3%ADt%C5%91k/fogy%C3%A1s---elh%C3%ADz%C3%A1s---em%C3%A9szt%C3%A9s/eg%C3%89szs%C3%89gfarm-india-aranya-kurkuma-kapszula-60-darab

    a Vitakinges kurkuma kapszulánál is ezt írják, ha megnézed a honlapjukon, és a többinél is.
    Én csak jó szándékkal felhívtam a figyelmedet, mert tudtam, hogy van epeköved.


    VálaszTörlés
  88. Elnézést, ha volt már róla szó (mostanában nagyon elmaradtam a blog olvasásával). Itt van egy nagyon jó cikk a pajzsmirigybetegségről: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/06/15/hypothyroid-hyperthyroid-disease.aspx?e_cid=20140615Z2_SNL_Art_1&utm_source=snl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20140615Z2&et_cid=DM46779&et_rid=553496457

    Chlorine, fluoride, and bromine are all in the same family as iodine, and can displace iodine in your thyroid gland.

    Secondly, many people simply aren't getting enough iodine in their diet to begin with. The amount you get from iodized salt is just barely enough to prevent you from getting a goiter.

    A third principal cause of hypothyroidism is related to elevated reverse T3 levels. Interestingly, 95 percent of the time, those with elevated reverse T3 levels will see their levels revert back to normal after undergoing chelation with EDTA and DMPS, which draw out cadmium, lead, mercury, and other toxic metals. In essence, heavy metal toxicity can cause a functional form of hypothyroidism.

    How Much Iodine Do You Need for Thyroid Health?

    In Japan, the daily dose of iodine obtained from the diet averages around 2,000 to 3,000 micrograms (mcg) or 2-3 milligrams (mg), and there's reason to believe this may be a far more adequate amount than the US recommended daily allowance (RDA) of 150 mcg.

    Some argue for even higher amounts than that, such as Dr. Brownstein, who recommends 12.5 milligrams (mg) on a regular basis. Another proponent of higher iodine amounts is Guy Abraham, an ob-gyn and endocrinologist at the University of Southern California.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a cikket, pajmirigyesként minden érdekel. (Csak ez ellen a fránya fáradtság ellen mit lehetne tenni, próbáltam már anyagcsere fokozó teákat, természetes élénkítőt, szoktam mozogni....hmmm) Megteszek mindent magamért, amit az orvosok nem tesznek meg (az évente egyszeri kontrollvizsgálat egy vicc!) Teszem a dolgom.

      Törlés
  89. Rászántam magam egy étel intolerancia viszgálatra, és kiköhögtem a 20 ezer forintot a 46 ételféleséget tartalmazó laborvizsgálatra. Ez az IGg-ket nézi. A 46 tételből mindössze háromra volt csak pozitív reakcióm: búza, tojás és paradió. Hmmm... Mindenesetre érdekes. A búza nem izgat különösebben, mert amúgy is kerültem. (Melesleg meglepett, hogy a gluténre nem volt pozitív a reakcióm, csak a búzára.)
    A paradió sem túlságosan izgat, mert néhány hónapja már tablettában szedem a szelént, - amióta olvastam, hogy a paradióban nagyon változó a szelén mennyiség, attól függően, hogy hol termett. Lehet olyan, hogy szinte nincs benne semmi, meg lehet olyan is, hogy sok szelént tartalmaz.
    De a tojás azért elkedvetlenített. :-( A sütik, kenyerek nagy része mégiscsak tojással készül. Elég kevés van ami tojásmentes. És ráadásul szeretem is, Nyaf... :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 90. Kistörpe Ja, még az is fura, hogy a búzára pozitív lett az eredményem, mert már több, mint 3 éve nem eszem lisztes dolgokat. Ennyi idő alatt azért már el kellene tűnnie a reakciónak, nem? (Vagy persze lehet, hogy szándékomon kívül valamit ettem mostanában, ami szennyezett volt, és ezek szerint ennyi elég is a pozitív reakcióhoz. Hmm..)

      Törlés
  90. 90 Kistörpe

    A tojást úgy tudom chia maaggal lehet helyettesíteni sütésnél. Ebből is kijön valami nyálka mint a lenből víz hatására, csak ez jó nyálka -))

    VálaszTörlés
  91. 91. Kriszta
    Köszi, ki fogom próbálni. :-)

    VálaszTörlés
  92. Sziasztok, anno Szilva néven írtam én is a blogra, és most azért ugrottam be, mert az azendiatam.hu oldal egyik cikkét osztotta meg egyik ismerősöm a facebookon, kíváncsi vagyok, Gábor olvasta- e esetleg, ez már a második (legalábbis számomra) olyan írás ezen az oldalon, ami a paleot kritizálja, most egy konkrét, az rt3-mellekvese.blog.hu 2012 decemberi írását elemezve, amely „Az IR és PCOS kezelése gyógyszer nélkül” címet kapta. Egyébként, itt is egyértelműen azonosítják a paleot a ketogénnel, amit a következő kép is mutat: http://azendietam.hu/wp-content/uploads/2013/06/paleo-valojaban-igy-eszem.jpg
    Tudom, hogy Gábornak nincs se ideje, se kedve minden egyes támadásra válaszolni, csak gondoltam, közzéteszem ezt az újabb gyöngyszemet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is olvastam. Az endiatam.hu-t is csak azért, mert kíváncsi voltam ellen oldalra. Egyetlen egy dolgot emel ki minden más ilyen típusú, magát jónak feltüntető oldal (beleértve a norbi update-t is!!!) hogy a szénhidrátmentességet hirdeti. Könyörgöm, minden Szendi Gábortól indult el!!!!

      Törlés
  93. 90. Kistörpe
    Az amerikai paleo guruk autoimmunbetegeknek a tojást és a diót nem ajánlják, én mindkettőből napi rendszerességgel eszem a Hashimoto kórommal. Nem mintha könnyebb lenne betartani a magyar ajánlást, hogy paprikát, paradicsomot, sajtot ne egyen aki autoimmun beteg. Amikor a múltkor valakinek az aminosavak-kezelést ajánlottam hámhiányos bőrre, és azt írta, hogy ő a tojásfehérjét nem tudja a bőrre kenni, én akkor kétszer bekentem a bőröm tojásfehérjével, de érdekes módon piros folt lett ott a bőrömön. Nincs kizárva, hogy nekem sem tesz jót a tojás, pedig napi 3 db-ot eszem belőle. Nagyon durva, amikor egyre szűkül azon ételek köre, amivel nincs gond.
    Melyik szelént választottad (márka)? Én a paradión lévő mikotoxinoktól félek, hiába áztatom őket aszkorbinsavas vízben, semmilyen laborban senki nem ellenőrzi ezután, hogy attól tényleg megsemmisülnek a gombák és velük a mikotoxinok.

    VálaszTörlés
  94. Sziasztok!
    Elnézést, hogy nem vagyok aktív tagja a fórumnak, de az én tudásom és tapasztalatom közelébe sem ér a tiéteknek. Most is kérdésem lenne, hátha valaki tapasztalt hasonlót, és/vagy van ötlete mi lehet a gond.

    Szerintetek az mitől lehet, hogy paleo mellett romlott a szaglásom és ezzel az ízérzékelésem is, ill. a körmeim először elkezdtek hosszanti irányba barázdálódni, majd a felső rétege felszakadozni? Valami viatminhiányra gyanakszom, legalábbis a körmök miatt, de nincs tapasztalatom, hogy mi lehet. Jelenleg is szedek vitamint: D, K2, C, Mg, B komplex és adaptogénekkel próbálkozom mostanában.

    Köszönöm, ha választoltok! :)
    Lili

    VálaszTörlés
  95. 95. Lili
    A szaglás, ízérzékelés problémák a nyálkahártya állapotával kapcsolatosak, cink és rézhiány okozza. E kettőnek 10:1 arányban, a cink javára, javasolják a bevitelét aminosavakkal együtt. Egy cink diszmutáz képződik a kettőből, ezért fontos a 10:1 arány. Édesanyámnak voltak ilyen bajai, először a Zapper géppel kórokozókat írtottunk, attól nem javult a szaglása, az Ocuvit szemgyógyszere ki lett dobva a kukába, nagyon rossz arányban volt benne a réz és cink, új szemvitaminokat kellett beállítani és cinkpótlást, most rákérdeztem, hogy javult-e a helyzet, és javult. Ha magad akarod kikutatni, hogy miket szedj, mert több megoldás is létezik, nyilván az iHerb-es cuccok a legjobbak és legolcsóbbak, hagylak olvasgatni, ha érdekel, hogy mi mit szedünk, akkor majd még írj, ezek Magyarországon beszerezhető szerek.

    http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/cinkhiany-106077.html
    http://www.otvenentul.hu/page.php?PageID=27752

    VálaszTörlés
  96. 95. Lili
    A szaglás, ízérzékelés problémák a nyálkahártya állapotával kapcsolatosak, cink és rézhiány okozza. E kettőnek 10:1 arányban, a cink javára, javasolják a bevitelét aminosavakkal együtt. Egy cink diszmutáz képződik a kettőből, ezért fontos a 10:1 arány. Édesanyámnak voltak ilyen bajai, először a Zapper géppel kórokozókat írtottunk, attól nem javult a szaglása, az Ocuvit szemgyógyszere ki lett dobva a kukába, nagyon rossz arányban volt benne a réz és cink, új szemvitaminokat kellett beállítani és cinkpótlást, most rákérdeztem, hogy javult-e a helyzet, és javult. Ha magad akarod kikutatni, hogy miket szedj, mert több megoldás is létezik, nyilván az iHerb-es cuccok a legjobbak és legolcsóbbak, hagylak olvasgatni, ha érdekel, hogy mi mit szedünk, akkor majd még írj, ezek Magyarországon beszerezhető szerek.

    http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/cinkhiany-106077.html
    http://www.otvenentul.hu/page.php?PageID=27752

    VálaszTörlés
  97. 94, Rozcsika
    Ezt szedem:http://www.iherb.com/Source-Naturals-Selenium-From-L-Selenomethionine-200-mcg-120-Tablets/1408 , vagy rendeltem már ezt is: http://www.iherb.com/Life-Extension-Super-Selenium-Complex-100-Veggie-Caps/46682#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=selenium&rc=1879&sr=null&ic=1
    és ha elfogy, de nem tudok időben rendelni vmiért, akkor a Béres Szelén Vitalt. Az ugyan nem túl jó, mert cink is van benne, és ezért nem nagyon lehet emelni az adagját, mert akkor túl sok lesz a cink.

    VálaszTörlés
  98. 88. Macskacicó
    Végül mégis abba hagytam a Biocurcumin szedését, mert olvastam róla, hogy a túl sok epe sem jó, felnyomódhat olyan helyekre, amit ha marni kezd az epe, az nem olyan vicces. Csak megjegyzem, hogy ahol vettem, ott mesélték, hogy rákbetegek 8 db-ot szednek naponta ebből, tehát biztonságosnak gondoltam a napi egyet, amit én szedtem. A torkomat szorító pajzsmirigyemre szedtem gyulladáscsökkentőnek, végül most úgy gondoltam, hogy lehet, hogy már curcumin nélkül sem szorítana. Talán a hasam megnövekedését tudnám ráfogni a kurkuminra, de a lucerna hüvelyest is gyanúsítom ezzel. Mikor már másodszorra adták át a helyet a buszon, hogy terhes vagyok, ahelyett, hogy örültem volna, hogy 55 évesen úgy nézek ki, hogy ez még szóba jöhet nálam, eléggé nekikeseredtem, és tényleg nagyobb most a hasam, mint régen.
    Szóval, köszi a szólást. Nem a szólással volt a baj, hanem azzal, hogy minden kajával van valami gond és amikor ez kiderül, akkor az ember védi még egy ideig a kaját. De ezt a problémát Te is ismered. Azzal együtt, ha újra szorítani kezd a torkom, akkor lehet, hogy újra szedni kezdem a kurkumát, sokszor választani kell a szerveim közül, hogy melyiknek kedvezzek. A lucernás szemvitamint még szedem, mert nagyon sok minden más értékes dolog is van benne. :-))

    VálaszTörlés
  99. D vitamin: zöld könyv, 184.oldal: "Túladagolásról akkor beszélhetünk, ha a D vitamin a 150ngramm/ml szintet eléri."

    Szerintem napozni azért lehet, sőt kell, csak a bogyót nem kell szedni. Mert nemcsak a D vitamin miatt napozunk ugyebár.

    VálaszTörlés
  100. 99 Rozcsika
    Hát ha a kurkumától lemegy a hasad, légyszi' mindenképpen írd meg, mert nekem is ez a gondom. Én napi többször szoktam egy-két teáskanálnyi kurkumát a zöldségekhez vagy húshoz keverni, bár nem gondolnám, hogy ennek az elhagyásától bekövetkezne a csoda, a probléma fennállása nálam megelőzi az intenzív kurkumaevést.
    90 Kistörpe
    Azt hiszem, én is pont ugyanezt csináltam meg, viszont én nem vagyok vele előrébb: azt mutatta ki, amit amúgy sem eszem régóta: búza, kukorica, glutén, tehéntej, még érdekes az élesztő, mert bár ugye nem eszem liszttel sült dolgokat, benne lehet olyasmiben, amire nem számít az ember. Nem tudjátok véletlenül, pl. kapszulákban, tabletták hordozóanyagában lehet-e? Tojás: együtt érzek veled, én is nagyon féltem, hogy a tojást kihozza. Lehet, hogy ha egy ideig kerülöd és javul a bélflórád, idővel tudod majd tolerálni? Én ezzel biztatnám magam.
    Ja, és érdekes, hogy ez az ételteszt kimutatta a glutént, és közben (3 hónap után) pont elkészült a tb-s cöliákia-vizsgálatom, ami negatív. Közben a hisztamin is negatív lett, szóval továbbra sem tudom, mi okozza nálam a puffadást. Továbbra is gyanakszom a gyümölcsre, csak a fruktóz negatív lett, így nem tudom megállni, hogy ne egyek, meg hát nem egyértelmű.
    Ja, és még az a vicces dolog történt velem, hogy bementem a házidokihoz, hogy szeretném a gyomorsavam ellenőriztetni, és közölte, hogy ilyen teszt nincs, régen szondával mindenkinek alapból csináltak ilyet, de ma már nem csinálnak, mert túl munkaigényes. Úgyhogy rászántam magam egy újabb gasztro panel vértesztre az egyik magánlabornál, ami állítólag kimutatja a kevés savat.

    VálaszTörlés
  101. 94. Rozcsika
    közel 3 év paleo mellett az utóbbi időben annyira bedurvultak a pm. alulműködéses tüneteim, hogy el kellett kezdenem Letroxot szedni. Keményen nyomozok, nem tudok napirendre térni felette, hogy az általam egészségesnek tartott táplálkozás mellett ez hogy fordulhatott elő. Most olvasom Martin Budd: Miért vagyok ennyire kimerült c. könyvét, amelyben a diót és a mandulát is golyvaképzőnek írja. Ezeket pedig az utóbbi időben napi szinten, ha nem is nagy mennyiségben, de ettem. Rátaláltam egy nagyon finom káposztasalátára, azt is sokkal gyakrabban fogyasztottam, mint azelőtt. Azt még nem tudom, hogy autoimmun-e az alulműködésem, de ha az, akkor kb. a fényevés marad.

    VálaszTörlés
  102. 95. Lili
    A hosszanti barázdált lemezesen töredező körmök előrevetíthetik a pajzsmirigy gondokat. Nekem hosszú évek óta ilyenek a körmeim, nem tudtam, hogy mitől. Most, hogy alulműködős lettem, megtaláltam ezt is a tünetek között. A szaglás és az ízérzék elvesztése is lehet ennek a tünete, érdemes rá odafigyelni.

    VálaszTörlés
  103. 102. Andrea
    és javultak a tünetek legalább a Letrox-tól?
    Erről a hosszanti körömbarázdákról én azt olvastam, hogy ez csak azért van, mert nem egyenletesen termelődik a körömanyag vagy nem egyenletesen jön ki valamiből, ami azt termeli, szóval hogy ez nem jelent semmit. A lemezesen törés, az más. Nekem paleo óta az nincs, ezzel nem foglalkoztam. Én most aminosavak szedésével gyógyítanám, mert minden ami rajtunk termelődik az aminosavakból épül fel.

    VálaszTörlés
  104. 99. Rozcsika:

    Hát igen, azért valamennyire igazad van, hogy az ember védi, amit egyszer jónak gondol, csak hát pont Te mondtad a lucerna kapcsán, hogy "egy percre sem lehet abbahagyni ezt az "egészségmegőrző kutakodást", még ha szeretne már lustálkodni is az ember."

    De azért ne keseregj(etek), én azt gondolom, hogy kisebb mennyiségben talán nem árt, de a kapszula az már kivonat, valahogy koncentrált forma. Ahogy Köbüki szedi/eszi, szerintem az megfelelne neked is. Amúgy nem hinném, hogy ettől nagy (?) a hasad. (képzelem, milyen óriási :D).
    Mert persze hogy kell az epe, de az sok minden mástól, sőt, magától, a zsíros kajától is termelődik, ha jól sejtem. Pl. kesernyés zöldségektől, most van dögivel, salátafélék, spenót, ilyesmi. Meg amiket írtál, a savanyú ital, tojás.
    Persze, a rákbetegek azért egészen más tészta, ők mindent megpróbálnak, meg lehet, hogy nincs epekövük. Ha én rákbeteg lennék, lehet, hogy én is nyolcasával kapkodnám.

    102. Andrea:

    Ne keseregj Te sem, lehet, hogy csak rövid ideig kell szedned, tavaly én is elkezdtem L-Thyroxint alulműködésre, bár csak egész kis mértékű volt ez az alulműködés, és pár hónap alatt szépen beállt. Nekem nem autoimmun volt, megnézettem, ami a kisebb rész, 90 % sajnos autoimmun. Ezt mindenképp jobb, ha megtudod, mielőtt szigorítasz a kajádon, mert az tényleg nem állapot, hogy az ember lassan semmit ne egyen.
    És két-három hónap után szépen magamtól elhagytam a gyógyszert, a doki bácsi nem szólt semmit, látta, hogy jók az értékek, csak ez érdekelte.
    Ilyen tüneteket egyáltalán nem tapasztaltam soha, amiket írtok (körmök, szaglás- ízérzék elvesztése, sőt, nagyon jó mind a kettő, ill. három.)

    VálaszTörlés
  105. 104. Rozcsika
    Mióta szedem tudok éjszaka aludni, nem ver a víz. A hajhullásom is sokat javult. A nappalaim változóak, vannak egész jók és vannak fáradtak, de mindenhol azt írják, hogy 4-6 hét mire igazán érezni a hatását. Még csak a 4. hétnél vagyok és csak 3/4 tablettát szedek, nem bírtam félről egészre emelni, túl sok volt egyszerre

    105.Macskacicó
    Megyek majd aTPO-t nézetni, csak kivárom az időt, hogy a TSH-t mennyire mozdítja meg a Letrox. Keresem én is a megoldást, hogy valami természetes anyaggal turbózzam magam a szintetikus hormon helyett. A szaglásommal-ízlelésemmel nekem sincs gondom, szerencsére a súlyommal sem, ezt lehet, hogy a paleónak köszönhetem.

    VálaszTörlés
  106. 102- Andrea
    Ha autoimmun eredetű a PM alulműködésed, akkor azt a közönséges paleo sajnos nem hozza rendbe. Nekem az anti TPO-m normál paleo mellett folyamatosan emelkedett.
    Azonban ha eléggé elszánt vagy, akkor megpróbálkozhatsz az Autoimmun Paleoval, ami azonban szigorúbb normál paleónál. Keress rá a neten. Feltétlenül szedjél szelént és cinket az eddigiek mellé. A PM működéséhez nagyon fontosak.

    Ha tudsz angolul, - meg persze a többi érintettnek is- ajánlom ezt a könyvet: http://www.amazon.com/Hashimotos-Thyroiditis-Lifestyle-Interventions-Treating/dp/0615825796, illetve a szerző blogját: http://www.thyroidpharmacist.com/
    A nő gyógyszerész, Hashimotós volt, de nagyon mélyen beleásta magát a témába , és meggyógyította magát. Én eddig annyit értem el, hogy a 157-es Anti TPO-m lejjebb ment 110-re, (normál tartomány 0-9), úgyhogy még állati messze vagyok a megoldástól. :-)
    De ahhoz képest, hogy előtte folyamatosan emelkedett, most ez a csökkenés is boldoggá tesz. Igaz nem tudtam még mindent végigpróbálni, amiket ajánl, és még csak folyamatban van az AIP-ra való átállásom.

    101. Köbüki
    Hát tojást most egy darabig nem fogok enni. Annál is inkább, mert az AIP is a kerülését javasolja. De nem baj, hogy tudom, mert így talán könnyebb lesz lemondani róla, tudván, hogy valami miatt tényleg nem szereti a szervezetem.
    Azért vedd figyelembe ezeknél a teszteknél, hogy sok a fals pozitív, és a fals negatív is. Nem lehet egészen biztos benne az ember, bármilyen eredményt is kap.

    VálaszTörlés
  107. 107. Kistörpe
    Egyenlőre drukkolok, hogy ne legyen ai. Szelént elkezdtem szedni, cinknek utána nézek. Sajnos angol tudásom ahhoz kevés, hogy könyvet olvassak, de megnézem a honlapot, hátha kisilabizálok belőle valamit.
    Ha nem nagy fáradtság leírnád, mivel sikerült levinned az aTPO-dat?

    VálaszTörlés
  108. 108. Andrea
    Őszintén szólva nehéz kérdés, mert a Hashimoto mellett nekem még mellékvese problémám is van, - nagyon alacsony a kortizoltermelésem: köznapi nevén szólva mellékvese kifáradás. Úgyhogy nem biztos, hogy neked is hasznosak azok, ami nekem használt. Szóval először ezzel próbáltam meg valamit tenni. Nagyon fontos ennél a stresszt csökkenteni, és eleget pihenni, úgyhogy idejében igyekszem lefeküdni, legalább 8 órát, de ha lehet többet aludni. Megpróbáltam minél kevesebbszer eljutni a túlzott kifáradásig. Meditálok. Próbálok több szénhidrátot enni - nna ez marha nehéz. :-) A számítógépemre telepítettem FLUX-ot, ami naplemente után vöröses árnyalatúra színezi a monitort, hogy ne higgye azt a szervezetem, hogy még nappal van. Próbálok minden reggel rendesen reggelizni. Amíg a mellékvese gondot nem oldom meg, addig a Hashi sem fog jelentősen javulni, mert összefüggnek. És még nagyon érzem, hogy nincs rendben, bár némi javulást azért időnként már tapasztalok.
    Ezeken túl amit a PM-ért tettem, az a szelén+cink és Betain Hcl szedése, (a szokásos D vit. halolaj, stb. mellett) és elkezdtem közelíteni az Autoimmun Paleohoz, egyre kevesebb magot eszem, csökkentettem az aszalványokat, teljesen kiiktattam a sajtot, xillitet, és elkezdtem már kissé csökkenteni a tojást is, amikorra ez a teszt kimutatta, hogy problémás. (Bár titkon reméltem, hogy talán nem lesz vele gond.) Növeltem a kókuszolaj fogyasztásomat.
    Pillanatnyilag itt tartok. Egyelőre még nem tudom hogyan lépek tovább. Ennyi jutott most eszembe, ez kb. háromnegyed év beszámolója volt :-)

    VálaszTörlés
  109. Sziasztok!

    Akik ma ott voltak a budapesti paleo klubban, megcsináltam a facebook csoportot a jóddal kapcsolatban:
    https://www.facebook.com/groups/palejod/ én kicsit késtem, így kb 1 óra előadásról lemaradtam, de engem meggyőzött (meg azóta elkezdtem kutakodni). Szerintem ki fogom próbálni én is. Innen szed valaki nagyobb adagban jódot?

    VálaszTörlés
  110. Az iHerben 2014. június 30-án 24.00 óráig (magyar idő szerint július 1-jén 9.00 óráig) 40 USD fölötti rendelés esetén ismét ingyenes az International Airmail.

    VálaszTörlés
  111. 110. Kistörpe
    "Próbálok minden reggel rendesen megreggelizni"
    ez a mondat szöget ütött a fejemben :)
    Az utolsó évben áttértem az IF diétára. (16 óra böjt - 8 óra evés idő). Reggel csak egy kókusztejes hosszú kávét iszom, aztán próbálok korán ebédelni. Ennek is lehet szerepe? Azt én is érzem, hogy a nagyon alacsony CH nem jó nekem. Képes lennék ketogén étrenden ellenni, akkor viszont lőttek az éjszakai alvásomnak. Ahogy utána olvastam ez is a kortizollal van összefüggésben, csak ez magas kortizol szintet jelent.
    Köszönöm, hogy leírtad! :)

    VálaszTörlés
  112. Rozcsika, Andrea! Köszönöm a válaszokat, tippeket, ötleteket.
    A cink hiány eléggé beleillik a képbe nálam a leírások alapján.
    Nem vetem el a pajzsmirigy ötletet sem, de egyelőre, amit olvastam ezzel kapcsolatban, nem tűnik valószínűnek, hogy gondom lenne vele.
    Viszont az aminosav pótlás érdekesen hangzik, megfontolom.

    Ahogy nézegettem a cink-es termékeket az ütött szöget a fejemben, hogy vajon van-e a cink és a réz esetében olyan előfordulása, ami jobban felszívódik, ill. amit nem is érdemes szedni?
    Köszönöm Rozcsika, ha megírod, hogy nektek mi vált be.
    Olvastam, hogy a kelát kötésben lévő dolgok jobban felszívódnak, ilyen van cinkből és rézből is.

    Mellékvese kimerültségről Vida Liv doktornőnek is van egy posztja (http://www.zimonyi.hu/?p=3577), és ott javasolja az adaptogéneket is, én ennek hatására kezdtem el kísérletezni vele. Amit eddig szedtem, azzal kapcsolatban semmit nem tapasztaltam, most rendeltem egy másikat, kíváncsi leszek, hogy ennél érzékelek-e bármit.
    És igen, a reggeli fontosságát ő is hagsúlyozza ilyen esetben.

    VálaszTörlés
  113. 102. Andrea

    Nekem is az a konklúzió, hogy majdnem 5 év paleo mellett a pm alulműködésem rosszabbodott. Nálam ez memória problémák és agyi köd formájában jelentkezik, de vannak más, enyhébb tünetek is, amik a pajzsmirigy számlájára írhatóak. A TSH-ban én már nem bízom, miután a múltkor négy nap eltéréssel először 11, majd 4,4 volt az eredmény. A legtöbb orvos a TSH alapján kezeli a beteget, de szerintem tünetek alapján kellene, illetve mindig komplex laborvizsgálatot+ UH-t nézni. Én is ezért utazom most vidékre, mert reménykedem, hogy ez az orvos a tünetek alapján kezel. De oda jutottam mára, hogy ha javasolja, el fogom kezdeni a Letrox szedését. Csak erről is horror tapasztalatokat hallok a pm-es csoportban: többeknek annyira megjött tőle az étvágyuk, hogy elkezdtek hízni. Az nekem nem hiányzik, mert a túlsúly egyelőre nem probléma nálam, bár én is tudok hízni, most is felpattant rám 3 kiló.
    A legutóbbi utazásom alatt jöttem rá (persze már egy ideje kapizsgálom), hogy talán az a paleo, amit elterjedt nálunk, nem biztos, hogy a legideálisabb. A maglisztes dolgokra gondolok elsősorban. Hiba volt szerintem ezeket a "paleo" kenyérkéke, sütiket ajánlani a hagyományos helyett, persze nyilván ezek nélkül meg nem terjedt volna el a paleo ilyen széles körben. Azt vettem észre, hogy amikor elhagyom ezeket teljesen, és a gyümölcs fogyasztásomat is a minimálisra csökkentem, akkor megszűnnek a puffadásos problémáim, amik sajnos paleo mellett is megvoltak végig. Pedig most utazás közben becsúsztak keményítős dolgok (bár a gluténmentességre nagyon odafigyeltem), rizs és krumpli például, de még főtt kukorica is. Mégis, ez meg a sok mozgás csökkentette a tüneteimet, lement a "várandós has", amit Rozcsika is említett. Tehát lehet, hogy én most azt az étrendet próbálom ki egy darabig, amiből a maglisztek teljesen hiányoznak és a gyümölcs is le van szorítva minimálisra (kár, hogy pont gyümiszezon van...), viszont mégsem ketogén, de gluténmentes keményítők adják a CH mennyiséget. És mozogni kéne, sokat.

    Tudtam, hogy valamit elmulasztottam, most jöttem haza, és el akartam menni erre a paleo klubra, ami a jódról szólt. Ki volt az előadó? Össze tudnátok foglalni dióhéjban a lényeget?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még kiegészítésképpen annyit akartam hozzátenni, hogy nálam az antiTPO most 30, de ugye, 9 a határ, és én azt mondom, ha termelődnek antitestek, az már bizonyos fokú autoimmunitásra utal. De azért kíváncsi vagyok az orvos szerint ez Hashimoto vagy nem. Azt tudom, hogy az orvosok nem foglalkoznak a betegség eredetével, csak adják a hormont, és kész, és ez a doki pl szigorúan tilt a jódtól.

      Törlés
  114. 114. MW.
    Írod, hogy a magokra, maglisztekre gyanakodsz. A kókuszt is ide sorolod?

    VálaszTörlés
  115. 115. Livi
    Gábor is változtatott, a reggeli muffinját már kókuszlisztből és tojásból, zsírból készíti. Fitinsav-probléma sincs a kókusznál.

    VálaszTörlés
  116. 115. Livi
    A kókuszt én nem sorolom ide, bár azt sem fogyasztottam, amikor jól voltam.

    VálaszTörlés
  117. 113. Lili
    Szemvitamin ajánlásom:
    1. nap:
    Healthy America/ VistaClear 1 tabletta
    Vitaking/ Zinc Gluconate 1 tabletta
    Now/ Astaxanthin 1 tabletta (4 mg)

    2. nap
    Swanson/ Lutein vagy Puritan's Pride/ Lutein 1 tabletta
    Vitaking/ Zinc Gluconate 1/2 tabletta !!!!
    Now/ Astaxanthin 1 tabletta (4 mg)

    A kétféle nap van felváltva. Ezt amiatt kellett így csinálni, mert a VistaClear-be írtó sok rezet pakoltak bele, 5 mg-ot, amihez 50 mg cink járna, de Jamineték csak napi 30 mg-ot javasolnak cinkből hol naponta hol hetente, ebben teljes a kavarc nekik, mert ők is elfogadják a 10:1 arány cink:réz ügyben, rézből csak napi 2-3 mg-ot javasolnak, ehhez ugye 20-30 mg cink járna naponta, de ők csak heti 30-at javasolnak, szóval ez egy vastag antagonizmus, sorry Jaminet házaspár. Szóval itt magára marad az ember. Tekintve, hogy az őszülést is a réz és cink hiányra fogják és én őszülök, végül úgy döntöttem, hogy napi 2.5 mg rezet és hozzá 25 mg cinket eszem és ettől azt várom, hogy megálljon az őszülésem.
    Csokoládét ritkán eszem, max egyetlen kockát 2-3-szor egy hét alatt.

    VálaszTörlés
  118. 114. MW

    Csak hogy írjak ellenkező példát is :)
    Nálam a Letrox szedés étvágy csökkenést okozott. Az édesség ehetnékem pedig szinte teljesen elmúlt. Mint ha nem is én lennék, 4. hete egy kocka csokit sem ettem :)
    Az utóbbi időben én is állandóan fel voltam puffadva, már reggel éhgyomorra is. Szerencsére ez is megszűnt, ezt is okozhatja a lelassult anyagcsere. Nem híztam semmi, egy fél kilót fogytam inkább.
    Érdekes ez a TSH dolog... Lehet, ha naponta többször mérnénk mint pl. a vércukrot, állandóan változna? Milyen intervallumban mozogna? Sajnos ezt nem fogjuk megtudni, senkinek nem néznek naponta TSH-t. Nálam a sütik nem játszanak túl nagy szerepet, én a diót és a mandulát nyersen eszem inkább. Lehet, hogy így sem jó. Akkor viszont miből egyek CH-t? Gyümölcsöt minimálisat, magokat ne, répaféléket pm.-esek szintén ne.... Itt megállt a tudományom :(

    VálaszTörlés
  119. sziasztok, most kezdtem el olvasni a blogot és nagyon sok hasznosat találtam benne, köszönöm:)
    Szeretném megkérdezni, hátha Ti tudjátok, székletátültetést végeznek valahol Bp-en vagy környékén? Nem lelem nyomát sehol, de az utolsó Paleo magazinban is olvastam Sz.Gábor ajánlását erre a "technikára". Előre is köszönöm, ha valaki tud válaszolni.

    VálaszTörlés
  120. 114. MW
    "... lement a "várandós has", amit Rozcsika is említett ..."

    Ennek a várandós hasnak az a sajátja, hogy a derekamon nincs úszóöv, tehát nem egyenesedett ki a derekam, mint régen volt, paleo előtt, hanem kifejezetten csak a hasam áll ki jobban, látszik, hogy nem vagyok elhízva amúgy. Tisztára, mint egy szép, csinos terhes nő.

    Én szépen elkezdtem foglalkozni ezzel a vércukorszint-emelkedéssel, amire MW hívta fel a figyelmem, mert ha a paleoban a 4.7 a jó, akkor az 5.6 nagyon magas.

    Elővettem újra ezt a dög unalom könyvet, a Colette Heimowitz: Az új Atkins-diéta címűt, most persze örülök, hogy ennyire részletesen, szájbarágósan minden le van írva. Amit eddig kibogarásztam belőle, az az, hogy az Atkinsban nem ajánlják a gyümölcsöket magukban enni, merthogy az nagyon felnyomja a vércukorszintet, zsírral vagy fehérjékkel eszik csak együtt, esetleg magokkal. A menükben a reggeliben, ebédben szerepel a gyümi. Pl. ezt én egyáltalán nem így csinálom most.
    A másik, hogy erőltetnem kell, hogy leveles zöldségeket egyek, ill. ők úgy hívják, hogy "alapzöldségeket", a szénhidrátbevitel felét ez tegye ki. Az tuti, hogy nálam a magok és gyümölcsök tették ki a 80%-át.
    Egészen pontosan meg van határozva, hogy naponta 18-22 gramm között kell szénhidrátot fogyasztani, se a kevesebb, se a több nem jó és ennek felét kell kitennie az alapzöldségnek. (48. és 78. old.) Én ugye nem méregetek semmit, tuti, hogy ennél sokkal több szénhidrátot eszem.

    VálaszTörlés
  121. 118. Rozcsika
    Köszönöm! :)

    Még a reggelizni vagy rövid-böjtölni témához.
    Van a tojáskönyv, ami szerint bőséges, elegendő zsírt tartalmazó reggelit kell fogyasztani. Aki viszont a rövid böjtök tartása miatt nem reggelizik, ott mi lesz?

    VálaszTörlés
  122. 122. Lili
    Van egy harmadik elképzelés is, hogy reggel 10-ig dolgozik a máj, nem szabad evéssel ezt megzavarni.

    Hogy mind a 3 kívánalomnak eleget lehessen tenni: este 6-tól reggel 10-ig kell koplalni (16 órát), reggel 10-kor van a zsírdús reggeli. :-)

    VálaszTörlés
  123. 121. Rozcsika:

    Még a 28-29. hsz.-ban én linkeltem be két cikket Gábor oldaláról, talán épp MW-nek, nézd meg, biztos emlékszel is rá régebbről, érdekes lehet neked is :) a vércukorral kapcsolatban. Hogy miért is rossz, ha 4,7 fölött van.
    Jól teszed, hogy foglalkozol vele.

    Másik, kutakodtam még pm-étkezés témában, találtam egy ilyet is:
    "Kerüljünk minden olyan élelmiszert, vagy étkezési szokást, amely a szervezetben erjedési folyamatot indíthat el. Ennek érdekében nem javasolt a gyümölcsöt az étkezés végén fogyasztani, ezeket mindig önállóan, például tízóraiként együk."
    A pajzsmirigy-betegségek diétája
    De az egész cikk érdekes.

    Hát akkor most mi lesz? Hogyan együk? A pm miatt önmagában, a cukor miatt ne.... =(

    VálaszTörlés
  124. 110 Frefly

    Jelen. 50mg/nap. tavaly december óta folyamatosan.
    Péter

    VálaszTörlés
  125. 124. Macskacicó
    Köszi, hogy mégegyszer belinkelted a vércukros cikket, nem olvastam akkor.
    Ezek szerint nem az étkezést csináljuk rosszul, nem azért kúszik felfelé a vércukorszintünk, hanem öregszünk és kezd megbolondulni a májunk, nem az éhezéskor ontja magából a cukrot, hanem a bőséges étkezéskor is. Kétszer is kihangsúlyozták ezt a bőséges étkezést, lehet, hogy aki öregszik, az Légrádynak már nem fogadhat szót abban, hogy jó zsírosat, sokat egyen de ritkán? Alig pár nap kellett csak és a jól bejáratottnak hitt étkezésem már a feje tetején áll!!!!!! :-((( És még nem is olvastam el a pm diétás cikket.
    A fahéj is csökkenti a gyümik utáni vércukoremelkedést.

    VálaszTörlés
  126. 125 névtelen: szedsz mellé szelént is? Szerinted bőrön át is jó (bőrre kenve is hasznosul elvileg)?
    amúgy itt a videó a szerdai paleo előadásról a jód témában: https://www.youtube.com/watch?v=SdWerCIzCxM

    VálaszTörlés
  127. Nekem tavaly előtt volt egy vesemedence gyulladásom, és reggeliztem egy fél vajas kiflit, Ez után rövid idővel hasi UH volt és ott mondta a hölgy, hogy teljesen üres az epehólyagom, és kérdezte, hogy ugye ettem már ma. Meg is lepődtem, hogy ennyi kis zsírtól és teljesen kiürült az epe, holott a tojáskönyv szerint kellene hozzá 3 tojás zsírossága. Össze is zavarodtam, hogy most akkor mi van.

    VálaszTörlés
  128. 128 Lili
    1 tojásban ~4,8g zsír van, vagyis háromban ~15g. Szóval az magában nem valami sok.

    VálaszTörlés
  129. 126.Rozcsika:

    Igen,tényleg írják a bőséges étkezést. Akkor a cikkből arra a következtetésre jutottál, hogy mégis inkább többször keveset kéne enni, ahogy öregszünk?
    Mert látod, hiába a low-carb, mégis többeknek kissé emelkedett az éhgyomri cukra. Bár Gábor azt is mondta máshol, hogy az csak egy pillanatnyi érték, nem mond el mindent a cukorháztartásról, fontosabb a HgbA1c. A fahéjat én is mindig eszem gyümölcshöz. Még a kardamom mag is jó.
    De lehet, hogy ha most elkezded a gyümölcsöt fehérjével, zsírral enni, ahogy fentebb írtad, még jobban puffadni fogsz, és akkor már nem úgy nézel majd ki, mint egy "csinos, terhes nő", hanem inkább mint egy előrehaladott várandós :))
    Igaz, hogy azok is éppen olyan csinosak!



    VálaszTörlés
  130. A magas éhomi vércukor témához még annyit hozzátennék, hogy amikor a szervezet belül kórokozókkal küzd (mindegy, hogy kívül nem vagy alig manifesztálódik), akkor a vércukorszint megemelkedhet.

    Néhány embernek az is érdekes lehet, amiről Kessser ír ebben a cikkben:

    http://chriskresser.com/when-your-“normal”-blood-sugar-isn’t-normal-part-2

    Konkrétan ez a rész:

    "One caveat here is that very low-carb diets will produce elevated fasting blood glucose levels. Why? Because low-carb diets induce insulin resistance. Restricting carbohydrates produces a natural drop in insulin levels, which in turn activates hormone sensitive lipase. Fat tissue is then broken down, and non-esterified fatty acids (a.k.a. “free fatty acids” or NEFA) are released into the bloodstream. These NEFA are taken up by the muscles, which use them as fuel. And since the muscle’s needs for fuel has been met, it decreases sensitivity to insulin. You can read more about this at Hyperlipid. So, if you eat a low-carb diet and have borderline high FBG (i.e. 90-105), it may not be cause for concern. Your post-meal blood sugars and A1c levels are more important."

    VálaszTörlés
  131. 126. Rozcsika

    "öregszünk és kezd megbolondulni a májunk"....
    Ezzel kapcsolatosan kíváncsi lennék, hogy mi a véleményetek a "keserűsós" máj-méregtelenítő kúrával kapcsolatosan? Egyre többet foglalkoztat a dolog, hogy jó lenne valamivel "kedvezni" a májamnak éppen emiatt amit írtatok, csak bizonytalan vagyok a módszert illetően. Minden véleménynek, tapasztalatnak örülnék.

    VálaszTörlés
  132. 130. Macskacicó
    Az a gondom, hogy végigértem én már egyszer a lehetőségek során, olyan dolgokat kellene újra most bevezetnem, ami már egyszer leszerepelt és emiatt hagytam fel vele.

    131. Joe1973
    Fertőzéskor tényleg megemelkedik a vércukorszint, lányomnak véletlenül pont akkor készült labor, amikor pár nap múlva aztán influenzás lett, vc: 5,3 lett, a CRP-je is 13 volt, vérképe is rossz lett, aztán mikor meggyógyult, minden helyreállt, vércukra is 4,8-ra visszament.

    Most nem találom, hogy ki akart Betain HCl-t szedni. Ez a Highland/ Super Enzymes+ nevű termékben is van, Margit krt. 60., más emésztő enzimekkel együtt. Ez hátha nem olyan káros a fogzománcra, nyelőcső nyálkahártyájára, mint a feloldott sósav italként elfogyasztva. 6.400,-

    VálaszTörlés
  133. 132. Eper
    Az olajjal, keserűsóval való epekőhajtás a májból, erről kérdezel?

    VálaszTörlés
  134. 133 Rozcsika
    Köszönöm szépen, én kísérletezem vele, a gyógyszertári Betain pepszinnel közben felhagytam, mert észrevettem, hogy van benne laktóz, amire érzékeny vagyok, de pont tegnap jött meg a kapszulás az iherbről, most azzal fogok próbálkozni.

    Lenne viszont egy másik kérdésem a hozzáértőkhöz: van értelme útifű-maghéjat szedni bélpanaszoknál akkor is, ha nincs szorulása a delikvensnek? Ha igen, vajon nem gátolja a vele együtt beszedett egyéb enzimek, vitaminok stb. felszívódását?

    120 AKata
    Dr. Dan Kalish egyik előadásában a székletátültetésről azt mondta, hogy átmeneti javulást hozhat, de a kiváltó okokat nem szünteti meg.

    Valaki fentebb írt még a chia magról, pont most hallgattam egy podcastban (Dr. Jillian Teta), h sima paleóba belefér, de akinek bélgondjai vannak, inkább kerülje.

    VálaszTörlés
  135. Vércukor témához annyi személyes tapasztalatot tudok még hozzátenni, hogy az elmúlt két évben nekem is megemelkedett az éhomi, 5,2,-5,6 közöttire. Négy éve vagyok low carb étrenden. A terhesség alatt romló cukortűrésem miatt kb másfél hónapja elkezdtem egy szigorúan betartott, 3 óránként evéses IR diétát 110-120 g szénhidráttal, egyszerre 20-25 g szénhidrátnál többet nem viszek be, és mérsékeltem némileg a zsírfogyasztásom is. Korábban 80 g szénhidrát körül ettem naponta, és sokszor két étkezésre ettem a ch-t, a reggelim pedig kivétel nélkül ch mentes volt éveken át. Most voltam vérvételen és az éhomi cukrom lement 3,7-re!
    Még annyi különbség van, hogy gyorsan felszívódó szénhidrátot (tehát mindent, ami nem zöldség) mindig fehérjével és zsírral, rosttal együtt eszem, és semmi keményítőtartalmút nem fogyasztok, gesztenyét sem, tápiókát sem, fehér rizst sem, mert felviszik a cukrom, viszont a zabot visszavettem ideiglenesen a terhességem idejére reggel a tojás mellé, mert nagyon megbízhatóan alacsonyan tartja a cukrom. A kalóriabevitelem nem csökkent.

    VálaszTörlés
  136. 133. Rozcsika:

    Teljesen megértelek, elég nehéz és fárasztó mindig újra kutakodni, mikor már egyszer úgy tűnt, hogy valami működik =(. Hát, azért csak reménykedjünk és próbálkozz! :)

    130. Szakesz:

    Köszi, hogy leírtad a tapasztalatodat! De hát akkor milyen gyorsan felszívódó szénhidrátra gondolsz, amit írtál, hogy zsírral eszed? Krumpli? Más nem jut eszembe.
    Másik, én úgy tudom, a zab is keményítőtartalmú, de persze attól még jó lehet neked.
    Meg kb. miket eszel?
    Köszi, ha válaszolsz.

    VálaszTörlés
  137. Cicó,
    a gyümikre gondoltam, azok az elsődleges szénhidrát forrásaim. A zabban is van keményítő, persze, de az nem biztonságos, csak a vércukornak :)
    Most épp grillcsirkét fogok enni, meg egy kis kemény sajtot, meg húsz deka cseresznyét. Reggelire tojást eszem meg 30 g zabból kását, de a legtöbb étkezésnél húst, halat, tojást, sajtot kombinálok 20 g ch-nyi gyümölccsel. Kb hetente kétszer eszem mandulát. Eszem még keserű csokit is néha, az sem árt a cukromnak.

    VálaszTörlés
  138. 137. Eper
    A keserűsós-olívaolajas-grépfrútos májtisztítás kisöpri az epehólyagból az üledéket, homokot vagy kisebb köveket is kihajthat így. Én ezt UH-eredményeken láttam igazoltnak. Fokozza valószínleg a májműködést is, de a lényeg, hogy az éhezés alatt összegyűlt epe egy löketre távozik, és visz magával mindent. Nagyméretű követ viszont nem tud eltüntetni, a megjelenő zöld "kövecskék" inkább a lenyelt anyagokból keletkeznek. Viszont azt gondolom mára, hogy egy háromtojásos paleo reggeli ugyanezt megteszi, ugyanúgy rendben tartja a májat-epehólyagot, ezért én azóta nem csinálom.

    VálaszTörlés
  139. Szakesz, érdekes tapasztalat. Jó lenne közösen, Gáborral együtt kideríteni, mi az oka a többéves lowcarb paleózás melletti magas éhomi vércukorszintnek, mégpedig terhelés nélkül, tehát itt nem a klasszikus fiziológiás inzulinrezisztenciáról van szó, amikor a cukortól elszokott szervezet nagyobb cukorterhelést kap. Ez szerintem túlmegy az egyéni problémák határán, annyian jelezték már itt is,FB-on is ezt a jelenséget.

    VálaszTörlés
  140. A másik dolog, amiben most nagy kavarodás van, a jódpótlás kérdése. Egészen pontosan szervetlen jóddal, kálium-jodid formájában. Az eddig ismert irodalom alapján pl pajzsmirigy autoimmun betegeknek szigorúan tilos volt a jódbevitel (Hashimoto), mostanában viszont ennek teljesen ellentmondó információk keringenek a neten, illetve az alternatív gyógyításban.
    Igaziból az zavar, hogy paleóban is elterjednek néha dogma-szerű dolgok, majd felbukkannak ellentétes vélemények, mindegyik kicsit ötletszerűen. Mercola ezt írta, egy másik szakértő azt, bedobjuk, és máris kész tényként terjed el. A lowcarb és pajzsmirgy vagy inzulinrezisztencia is ilyen téma. A többeknek magas vércukor ellentmond azoknak a cikkeknek, amik szerint low carb mellett 4-essel kéne kezdődnie az éhomi vc szintnek.
    Nem tudom, lehet,hogy újra kéne pár dolgot vizsgálni, belevéve a hosszabban paleózók egyéni tapasztalatait is. Pl nem csak azonnali gyógyulástörténetek lehetnének, hanem olyan beszámolók,mint a paleo hosszú távú hatásai.

    VálaszTörlés
  141. 140. MW
    Köszönöm a választ, az eljárást, és annak lényegét már értem. Viszont arról, hogy ez az eléggé "drasztikus takarítás" jó-e, már megoszlanak a vélemények, Ezért is kérdeztem tőletek, mert az igazat megvallva, számomra a leghitelesebb információkat itt kapom, ami az egészséget illeti.....(ezt nem hízelgésnek szántam) nagyon sokat tanultam itt, és a személyes tapasztalatok érdekelnének.
    A háromtojásos paleo reggeli a májköveket nem hajtja ki, vagyis egyszer-kétszer érdemes lenne megcsinálni, és utána már nyilván elég a paleo is, vagy rosszul gondolom?

    VálaszTörlés
  142. Meghallgatom ezt a jódos előadást. Azt meg szabad kérdezni, hogy kicsoda Szabó-Velvárt László?

    VálaszTörlés
  143. Szakesz:

    Értem, köszi! Bár azért sok gyümölcs van, ami nem gyorsan felszívódó szénhidrát, főleg a bogyósok, aztán az alma, de te biztos tudod, meg a citrusfélék, grapefruit is, azt hiszem.
    Szénhidrátok és a glikémiás index - Egyénenként eltérő a hatásuk?

    Gondolom, a jó érettnek és édeseknek magasabb a GI-jük.

    VálaszTörlés
  144. 143. Eper
    Nekem van egy 4 éve paleózó (95%) barátnőm, aki már nagyon sokszor megcsinálta ezt a májtisztítást. Néha rosszul van az almalétől, mert abból túl sokat kell inni, szerintem ez azért jelent valamit, ha valaki öklendezik valamitől, de amúgy áradozni szokott, hogy milyen jó utána. Ettől függetlenül vagy ezzel összefüggésben, egyszercsak írtóra lefogyott, pedig mozog és eszik is. Én soha nem csinálnám, nem csak azért, mert epekövem van, hanem azért az apró kis mondatért, amit olvastam erről, hogy "ha időben nem alszik el az ember a ... nem tudom már mitől, akkor élete legszörnyűbb éjszakáját fogja megélni". Bár barátnőm soha nem volt rosszul, de minek van erre szükség? Minek ezt megkockáztatni?
    Nemrég olvastam, hogy a Nospa is ezt csinálja epegörcsnél, hogy elernyed minden simaizom és az epe akadálytalanul ki tud ürülni, így abbamarad a görcs.
    Szóval ha nagyon akarod ezt csinálni, összehozhatlak barátnőmmel e-mailben, ő nagyon sokat tud erről, írj egy e-mail címet. Tudom milyen az, amikor az ember belelkesedik valami iránt. :-)) De én biztosan nem csinálnám. Még kórházi körülmények között sem.

    VálaszTörlés
  145. 143 Eper
    Szerintem, ha nincs epeköved, nyugodtan megcsinálhatod. Én jó párszor kipróbáltam, es epekővel sem lett semmi bajom, de azt nem hajtotta ki. Viszont az egyéb dolgokat, az üledéket igen. Közvetlenül előtte és utána is volt ultrahang egyszer, és eltűnt az ún sludge. De amiket májköveknek neveznek, azok, tartok tőle, valójában a procedúra során keletkeznek, tehát én ezt a részét egy látványos hókuszpókusznakmtartom. Persze, megoszlanak a vélemények erről.

    VálaszTörlés
  146. 127. Firefly
    Köszi a linket a jódos előadásról. Ha elkészül a jódszedés protokollja, akkor értesítesz minket is, légyszi.
    Szomorú és ijesztő mondat hangzik el az előadásban a Mg-citrátról, hogy függővé válhat az ember szervezete a citráttól, csak ettől lesz bélmozgása, ha abbahagyja az illető a Mg-citrát evését leáll a bélmozgása, magyarán szorulása lesz.
    Az is durva volt benne, hogy szelént szedni jód nélkül nagyon rossz, ami ugye némileg előállt, hiszen Hashimoto-ban nagyon óvatos jódpótlás zajlik. Még jó, hogy valamennyit a tiltás ellenében is szedtem, mert egyszerűen nem hittem el, hogy ha annyira szükség van a pm hormonhoz a jódra, akkor valamennyi jódra a Hashimotósnak is szüksége van.
    Örültem, hogy a parajdi sót dicsérték, mert már többször tartottam a Biobarát bioboltban félórát is a kezemben, aztán visszaraktam, annyira szörnyű a színe, most akkor megveszem.
    Én párszor megmértem ébredési hőmérsékletem és 36,5 helyett 35,2 meg max. 35,6 volt. Ennél olcsóbb figyelési módot nem is lehet kitalálni arra, hogy a pajzsmirigy alul vagy felülműködő.

    VálaszTörlés
  147. Ez az orvosnő ezt írja:

    "Az ébredési hőmérsékelt nem mérvadó a pajzsmirigy működés ellenőrzésében."

    Lecsökkent ébredési hőmérséklet - Endokrin betegségek

    VálaszTörlés
  148. 148. Rozcsika
    A Curezone-osok ajánlják az almalé ivását literszámra, mondván, hogy az majd feloldja az epekövet. Szerintem ez baromság, hiszen az epehólyag tartalma nem is érintkezhet azzal, amit megiszunk, legfeljebb a véráram útján. Meg képzelheted, paleo mellett milyen meginni több liter almalavet. Tehát ennek szerintem nem kell, hogy része legyen a protokollnak. Ami kellemetlen inkább, az az undi dolgok lenyelése (keserűsó, grépfrút+olíva), de az ijesztgetés a nem alvással szerintem túlzott. A keserűsó ellazítja az epevezetéket, ezért használ epegörcsnél is. Az olajos lötty pedig hosszabb éhezés után kilöki az összegyűlt epét, ez a lényege a tisztításnak. A májra is hatással van, de a zöld "kövek", amiket eredményképpen lát az ember, szerintem a megivott anyagokból formálódnak, és nem a májból vagy az epéből származnak, hanem az emésztőrendszerből, kombinálva az epefolyadékkal. Én arra jöttem rá, hogy ez a rész hókuszpókusz az egészben (mert hogy a természetgyógyászoknak kell valami látványosan meggyőző eredményt produkálni:-)) De ettől függetlenül hatásos az egész. Csak éppen az eredmény nem abban mérhető,hogy hány ilyen zöld "kő" jön ki.
    Egyébként a curezone-on is látható,hogy sokan tojássárgájával csinálják ugyanezt, létezik egy ilyen májtisztító protokol is, tehát ezért mondom, hogy a háromtojásos reggeli ugyanolyan hatásos. Én abba is hagytam, és azóta sincs semmi baja az epekövemnek, nem nőtt vagy ilyesmi.

    VálaszTörlés
  149. A jódterápiával kapcsolatban nekem az a dilemma, hogy a pajzsmirigybetegségek 90%-a állítólag autoimmun eredetű, és az orvosok szerint ilyen állapotban (pl Hashimoto) a jódfogyasztás csak ront a helyzeten. Hogy pedig ki autoimmun és ki nem, azzal annyira nem foglalkoznak, hogy meg sem nézik az antiTPO-t, mert az nem mérvadó, legfeljebb megerősítő hatása lehet, de az antitestek hiánya még egyáltalán nem jelenti, hogy nem autoimmun a betegség, mert sok eset van, ahol a szervezet már nem is képes antitesteket termelni. A jód leviszi a TSH-t,de ez fals eredmény, legalábbis nekem ezezekt mondta az orvosom. De a jóddal kapcsolatos figyelmeztetést másutt is, pl Chris Kresser oldalán is olvastam, vagy Mercolánál, ők is mondják, hogy autoimmunnál veszélyes. Hogy most kinek szabad mégis elkezdeni, és hosszú távon milyen hatása van, az jó kérdés. Én szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban is, és most erősen vacillálok, hogy a T4 pótlást kezdjem el, ahogy az orvos javasolta, vagy kipróbáljam a jód protokollt a pm alulműködésemre. Itt ugyanis megint két, egymással teljesen ellentétben álló véleményt láthatunk. Ha viszont nincs szerencsém, akkor erősen fellobbanthatja ezt a betegséget.
    Az orvosom a parajdi sóról azt mondta, Romániában kötelező minden sót jódozni, tehát szerinte ez is jódozott, de nem kérdeztem meg, honnan tudja, nem akartam, hogy vallatásnak látszódjon a dolog:-)

    VálaszTörlés
  150. 151. Macskacicó
    A jódos video meghallgatása előtt még kértem volna, hogy mások is mérjék meg az ébredési hőmérsékletüket, akiknek nincs baja a pajzsmirigyükkel, hogy van-e akinek 36,6 egyáltalán, de a video szerint olyan nyugati ember nincs a szárazföld belsejében, akinek jól működne a pm, akármennyi is a TSH-ja meg a többi értéke, a katasztrofális jódhiány miatt. De azért engem érdekelne mások hőmérséklete. Lehet, hogy erről majd kórházi altató orvos rokonomat is meg kell kérdeznem. A video előadójának felment a hőmérséklete a normál értékre.

    VálaszTörlés
  151. 152. MW
    "... de a zöld "kövek", amiket eredményképpen lát az ember, szerintem a megivott anyagokból formálódnak ..."

    Van egy bélféregtelenítő szer és módszer, amit a netről lehet beszerezni, Colon Cleanse, vagy valami hasonló a neve, jó drága, abban távozó féregdarabokat ígérnek a béltisztítás végén. Én ezt megcsináltam, produkáltam is a fehér hosszú nyúlványt, de megvizsgálva arra a következtetésre jutottam, hogy ez a millió kapszulahéj lesz, ami összeállt bennem és abbahagytam az egészet.

    A jód videoban nem túl szépen beszéltek Mercoláról, annak precizitásáról. Az ilyen eldönthetetlen kérdésekben az egy hős, aki magán kipróbál valamit és arról őszintén be is számol, mint pl. Elmira.

    VálaszTörlés
  152. A másik dolog, ezt szintén az egyik ismert természetgyógyásznál olvastam, hogy megvan az a veszély is, hogy a jód-protokoll alatt jelentkező káros hatásokat, tüneteket a detox folyamatnak tulajdonítják, így tényleg nincs arra semmi kontroll, hogy rövid távon használ-e vagy ront a helyzeten. Hosszú távon már biznyára igen, de ha rontana a helyzeten, akkor az lehet,hogy maradandó károkat okozhat. Hangsúlyozom, én sem tudom, nekem is új ez a téma, csak gondolkodom.

    VálaszTörlés
  153. Ma egyébként lesz egy paleo találkozó a Margitszigeten, a Kertmozi buszmegállótól tovább, a füves réten. Ez ugyan a FB-osoknak a találkozója, de szerintem akit érdekel, és szeretne más paleósokkal megismerkedni, nyugodtan eljöhet. 13 órától lesz.

    VálaszTörlés
  154. 154. Rozcsika:

    Hát ha nincs olyan ember, akinek jó a pm-je, az elég szomorú helyzet, végül is akkor honnan tudjuk, mennyi a jó ébredési hő, meg lehet, hogy ez is személyenként változó. Sok mindentől függ az is, ki mikor feküdt le, mennyit aludt, milyen az anyagcseréje. Lehet, hogy nincs is egy normális érték, ami mindenkire ráhúzható.


    Na most ezzel a jóddal is jól feladtátok a leckét. Mert ha igaz, amit MW olvasott: "az antitestek hiánya még egyáltalán nem jelenti, hogy nem autoimmun a betegség"
    akkor a negatív anti TPO meg a másik, mi is az, anti TG (?) nem ér semmit?
    Most akkor együnk jódos cuccokat vagy ne? Persze akinek túlműködik, az inkább ne, de akinek alul? És akinek normális?
    Érdekelne Gábor mit mond erre, vagy akinek van tapasztalata, jód szedése után változott-e valami.

    VálaszTörlés
  155. Nem tudja valaki, hogy ha az UH-on a
    "pajzsmirigy mindkét lebenye az átlagosnál kisebb, 10X10X20 mm, homogén szerkezetű" szóval ez már kóros? Azt jelenti, hogy pusztul a pm-em? Vagy ez is alkati kérdés?
    Egy csomót kutakodtam, de nincs egyértelmű válasz még.
    anti TPO nekem 24 volt, 0-75 a ref. tartomány, szóval elvileg jó...de gyakorlatilag?
    Köszi!

    VálaszTörlés
  156. 159. Macskacicó
    Miért nem kérdezed meg a dokit ?

    VálaszTörlés
  157. 159. Macskacicó
    Nekem már egyszer volt kisebb pm-em, aztán meg megnőtt. Szerintem ez a homogén szerkezet elég fontos, mert ha nincs szövet, csak a göb göb hátán, akkor tényleg mi működne? Szerintem Te teljesen jól vagy. Hallgasd meg a videót. Szabó-Velvárt László 1 évig kutakodott, magán tesztelte a jódot, mégis most ott tart a dolog, hogy egy szelén és jód szedési protokollra várunk, amit még össze kell állítania és szétküldeni. Most olyan helyzet van, mint amikor a 60 mg C vit. helyett senki sem mert 3000-et beszedni, meg a 400 NE D vit. helyett 10000 NE-t szedni. A jódszedéskor a felhalmozódott halidok távozásától lehet rosszul pár ember és eddig senki sem szedett jó szelént sem. Én ettől függetlenül már elkezdtem a Merck Kálium-jodid-ját szedni, mert a Jaminet Tökéletes Egészség Diéta könyvben leírtak miatt már korábban megvettem, csak mégsem mertem beszedni. A könyvben az áll, hogy egy hónapig 225 microgram kálium-jodidot kell szedni, aztán minden hónapban duplázni az adagot egy újabb hónapra, mindezt addig, amíg el nem érjük az 1 mg-ot. Ha bármi rosszat tapasztal valaki, akkor fel kell függeszteni a jódszedést.
    Ezt most csak kimásoltam a könyvből, nem tudom, hogy László valami mást kutatott-e ki. A Jaminet-féle könyvben leírtak elég jól lefedik a videóban mondottakat, ami egy nagyon jó hír. Aki jobban tud angolul, mint én, a www.PerfectHealthDiet honlapon akkor még tud tapasztalatokról olvasni, kérdést feltenni.

    VálaszTörlés
  158. 160. Névtelen:

    Szia! :)
    Elvileg igazad van. Csak tudod, úgy elbagatellizálják az egészet, még 4,7 TSH-ra is azt mondják, hogy teljesen jó, meg hogy sovány vagyok azért működik alul, menjek haza, és egyek, ennyi a megoldásuk.
    A kisebb pm-re se mondott semmit, csak annyit, hogy nem kell törődni vele.
    Kettőnél is jártam.
    Azért, mert én kisebb vagyok az átlagnál (értsd testkörfogatban :), a pm-nek is kicsikének kell lennie, gondolják.

    VálaszTörlés
  159. A paleo étrend újra terítéken | Gépnarancs

    Nem tudom, érdekel-e valakit még....:)
    Én sem olvastam végig.

    VálaszTörlés
  160. 162.Macskacicó
    Nincs itt valami ellentmondás ?
    A kezeletlen alulműködőknél nem soványság, hanem éppen az ellenkezője a jellemző.
    Lehet azért találni 1-2 jó dokit, endokrint vagy belgyógyászt, akitől biztos hogy tudsz kérdezni. Ez nem házi orvosi kategória.

    VálaszTörlés
  161. 164. Névtelen
    (nem akarsz egy nevet választani magadnak, hogy tudjunk azonosítani a sok névtelen között?)
    Papíron tényleg ezek a tünetek kapcsolódnak az alul- ill túlműködéshez, vagyis a klasszikus tünetek ezek. De az autoimmun eredetűre pont az jellemző, hogy össze-vissza ugrál, egyszer alul-máskor túlműködés van. Nem mindenki fér bele a protokollba, pl nem minden alulműködéses hízik, én sem többek között, illetve több embert ismerek pm alulműködéssel, aki sovány. Az orvosok pedig nem nagyon szeretnek semmit sem mondani, amelyik meg mond, azok többségéről is lesújtó a tapasztalatom sajnos:-( Én is úgy látom, hogy nem marad más, mint az önművelés bizonyos fokig.

    VálaszTörlés
  162. 164. Névtelen:

    Nincs. Régebb óta vagyok sovány, minthogy alulműködne a pm. És az alulműködéstől viszont nem híztam meg. Mert hiperaktív vagyok :)
    És keveset eszem.
    Vagy: fordítva vagyok bekötve :)
    Hát ez van. És nem házidokinál voltam, hanem belgyógyásznál. Két belgyógyásznál.
    Endokrin doki itt nincs a környéken, vidéken lakom.
    Messzebbre meg nem akarok ezzel mászkálni, lehet, hogy tényleg nem olyan nagy baj. Ha ők azt mondták.
    Ezért kérdeztem meg itt is. Meg azért van ez a blog, hogy megosszuk a tudásunkat, tapasztalatainkat.
    De köszi, hogy próbálsz (?) segíteni.

    VálaszTörlés
  163. Csináltatott valaki már közületek étel intolerancia vizsgálatot? Hol? Megérte? Egyáltalán van értelme az ilyesminek?

    VálaszTörlés
  164. 168.Kriszta
    Tényleg érdekes, csak hát, ahogy egy nemrégi előadásban is elhangzott, a mai 'jódos' gyógyfürdőkben valójában bróm van, ami nagyon hasonló a jódhoz, és ha egyszer jód helyett veépült a pajzsmirigybe, akkor hiába fogyasztunk jódot, az már nem tud, sőt, káros is lehet, ezért tiltják a pm-eseket az orvosaik. Én úgy értelmezem a jód-protokollt, hogy csak nagy mennyiségű szervetlen jóddal szabad, ami először kiüti a brómot, hogy beépülhessen a helyére, és csak szelénnel kombinálva.
    Lehet, akkor még nem mérgeztek ennyi halogénnel, nem volt Csernobil stb.

    VálaszTörlés
  165. 170 MW
    Gondolkodom, hogy megpróbáljam-e. Végülis én már majdnem fél éve szedek szelént, igaz csak szelenometion formában. Az baj lehet? Viszont a hónap elején pont rendeltem egy olyan LEF szelént amit ajánlott az előadáson László, az bármelyik nap megjöhet. Jódot is szedek december óta, Kelpet, és most a napokat váltottam át kálium jodidra. Most már ebből 1 mg-ot vettem be. Innen már csak egy ugrás az 50 mg :-) Nem hagy nyugodni ez a jódos kenyéradalék dolog. Azt írják a westonaprice cikkben, hogy egy szelet kenyér 0,14 mg jódott tartalmazott régebben. Ha nálunk még használják, és itt is ennyit tartalmaz, akkor én paleo előtt sok jódot ettem! Mert sajnos nagyon szerettem a kenyeret. Volt, hogy egész nap csak kenyeret ettem. Például kőrözöttest, nyáron paradicsommal-paprikával. Hiába főztem, volt hogy reggelire-ebédre-vacsorára csak kenyeret toltam. Ilyenkor akár 1-2 mg is bemehetett a tejtermékkel együtt. Paleózás óta viszont honnan juthattam elegendő jódhoz ?

    VálaszTörlés
  166. 171. Kriszta
    Nekem biztosan paleo előtt már elkezdődött a göbösödése a pajzsmirigyemnek, szorított a torkom, egy selyem sálat nem bírtam elviselni a nyakamon, nemhogy egy garbót, megállt a víz nyeléskor félúton, szinte fulladoztam. Szóval én biztosan a kenyérből sem jutottam elegendő jódhoz.

    Úgy érted, hogy minden fokozatosság nélkül kezdtél 1 mg káliumjodid-ot szedni? Állítólag a fokozatosság a korábban már beépült bróm miatt kell, amit lassan szorít így ki a jód és lassan kerül a véráramba a bróm, így nem okoz mérgezési tüneteket. De biztosan egy csomó emberben nincs bróm. Én például soha az életemben nem uszodáztam, gyógyfürdőztem, még amikor nem féltem a klórtól akkor sem, mert a hüvelyfertőzés volt akkoriban a mumusom. Örülök, hogy a jódos előadásban is szó volt arról, hogy csak természetes vizekben szabad fürödni, eddig mintha ezt csak én szajkóztam volna, Hulda R. Clark könyvének elolvasása óta. Kb. 3 éve.

    VálaszTörlés
  167. 172. Rozcsika

    Nem fookozatosság nélül. 1 tablettával kezdetem a Kelp-ből, ez 225 mcg. Aztán ezzel felmentem 4-ig és tovább nem növeltem. Aztán most a 200 mcg-s kálium jodidból bevettem 5-öt. De ezt csak pár napja.

    VálaszTörlés
  168. Itt meg mit írnak:

    "A jódos, brómos gyógyvíz ajánlott:
    a pajzsmirigy jódhiányos állapotaira,"

    http://gyogyuljtermeszetesen.blog.hu/2011/11/23/potoljuk_a_jodhianyt

    VálaszTörlés
  169. Igazából én semmit nem tudtam erről a bróm-problémáról, meg kiszorítósdiból. Én abból indultam ki, hogy jódhiányom lehet. Akkor gondoltam, hogy veszek inkább kálium-jodidot, amikor megnéztem Bence fesztiválos előadását, meg korábban is olvastam, hogy ez a hínár tabletta nem túl jó, mert szennyezett. Amúgy sík hülye vagyok a kémiához.

    VálaszTörlés
  170. Ha valaki meg tudná osztani velem kb 2 hétig a szerves szelénjét, visszaadnám, amikor megérkezik az enyém :-)

    VálaszTörlés
  171. 177 MW
    Én megosztom veled szívesen ha megérkezik. 3-án elpostázták, már itt kéne lennie. Még sose veszett el csomagom, de olyan volt hogy majd egy hónapig kavirnyált. Pedig én is most szeretnék belevágni a jövő héten, mert szabin leszek pár napig. Még nem döntöttem el tutira, de már szereztem Lugol oldatot is, holnapra csinálják meg a patikában

    VálaszTörlés
  172. 171. Kriszta
    Nekem biztosan paleo előtt már elkezdődött a göbösödése a pajzsmirigyemnek, szorított a torkom, egy selyem sálat nem bírtam elviselni a nyakamon, nemhogy egy garbót, megállt a víz nyeléskor félúton, szinte fulladoztam. Szóval én biztosan a kenyérből sem jutottam elegendő jódhoz.

    Úgy érted, hogy minden fokozatosság nélkül kezdtél 1 mg káliumjodid-ot szedni? Állítólag a fokozatosság a korábban már beépült bróm miatt kell, amit lassan szorít így ki a jód és lassan kerül a véráramba a bróm, így nem okoz mérgezési tüneteket. De biztosan egy csomó emberben nincs bróm. Én például soha az életemben nem uszodáztam, gyógyfürdőztem, még amikor nem féltem a klórtól akkor sem, mert a hüvelyfertőzés volt akkoriban a mumusom. Örülök, hogy a jódos előadásban is szó volt arról, hogy csak természetes vizekben szabad fürödni, eddig mintha ezt csak én szajkóztam volna, Hulda R. Clark könyvének elolvasása óta. Kb. 3 éve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsi, szakadozik a net és azt hittem, hogy nem ment át.

      Törlés
  173. 176 MW
    Biztos jól értelmezed, de én akkor erről nem hallottam, én azt gondoltam, hogy biztos nem eszem elég jódot.
    Valahogy én a paleó étrendet gyanúsítottam a hajam elsatnyulásával, azzal hoztam összefüggésbe. Persze csak ötleteltem, de tényleg növésnek indultak a korcs tincseim. Eddig is vékonyszálú hajam volt, semmit nem lehet vele kezdeni. Úgyhogy hátul összetekerem és egy csattal megtűzöm. De télen azt vettem észre, hogy az arcomat keretező tincsek zöme pár centi csak. Hullámcsatokkal kellett megtűzgélnem, de egy idő után kibújtak és szarvként meredeztek a fejemen. Aztán néztem meg alaposan, és láttam, hogy az egész fejem tele van ilyen rövid tincsekkel. És akkor olvastam a neten, hogy kevés pm hormon hiánya okoz ilyet. És reméltem, hogy csak jódhiány lehet nem gyulladás.

    VálaszTörlés

Bloghasználat

Kedves Blogosok!
Közös szabályunk, hogy mindig a legutolsó komment után írjuk a következőt, s nem használjuk az egyes kommentek alatt található "Válasz" lehetőséget.